Now Reading:
Državni tajnik Tušek predstavio hrvatsku poljoprivredu i njene prioritete na najvećem talijanskom poljoprivrednom sajmu
Full Article 3 minutes read

Državni tajnik Tušek predstavio hrvatsku poljoprivredu i njene prioritete na najvećem talijanskom poljoprivrednom sajmu

poljoprivreda tušek

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković bila je u srijedu na otvorenju najvećeg talijanskog poljoprivrednog sajma Fieragricola u Veroni, u ime hrvatskog Ministarstva poljoprivrede kao partnerske institucije. Ministrica Vučković tako je sudjelovala u raspravi na temu “Agrobiznis u Africi i trgovinski odnosi s EU i Italijom: mogućnosti i perspektive” te je održala bilateralan susret s ministricom poljoprivredne, prehrambene i šumarske politike Republike Italije Teresom Bellanovom.

Nakon toga je državni tajnik Zdravko Tušek pred okupljenim predstavnicima talijanskih medija te potencijalnim poslovnim partnerima predstavio osnovne značajke hrvatske poljoprivrede i hrvatske prioritete predsjedanja u području poljoprivrede.

Fieragricola je već više od jednog stoljeća značajan događaj u svijetu poljoprivrede koji se odvija u Veroni u početku veljače svake parne godine, posebice stoga što jedini u Italiji pokriva sve teme i područja u poljoprivredi, a velika posjećenost i širok spektar izlagača, radionica, stručnih i znanstvenih susreta pozicioniraju ovaj četverodnevni sajam kao važno mjesto susreta za razgovor o poljoprivrednim temama na razini Europske unije.

„Osim konstruktivne i kontinuirane suradnje s Italijom u području poljoprivrede, naš trenutni položaj kao predsjedatelj Vijeća Europe povod je našem partnerstvu u ovoj godini. Vjerujem da su svi izlagači na ovom sajmu svjesni važnosti buduće zajedničke europske poljoprivredne politike jer ona na njih utječe izravno na više načina. Razumijemo i potičemo to da svaki proizvođač želi biti konkurentan i pronaći svoje mjesto na tržištu. U tom su kontekstu trgovinski odnosi između naših zemalja tradicionalno vrlo bliski te vjerujem da će naše partnerstvo pridonijeti povećanju bilateralne trgovine“, izjavila je ministrica Vučković u Veroni.

Italija je jedan od najznačajnijih partnera u vanjsko-trgovinskoj razmjeni RH te se u izvozu od 2002. godine kontinuirano nalazi među prve tri zemlje izvozne zemlje. Poljoprivredno prehrambeni proizvodi u ukupnoj vrijednosti izvoza RH u Italiju u 2018. godini sudjeluju sa 15,52 %. U razdoblju od siječnja do listopada 2019. godine poljoprivredno prehrambeni proizvodi u ukupnoj vrijednosti izvoza RH u Italiju sudjeluju sa 16,16 % i to su u najvećoj mjeri redom kukuruz, ribe, cigare, cigarilosi i cigarete od duhana ili nadomjestaka duhana.

Prošli Fieragricola je potvrdio svoj status najznačajnijeg europskog sajma u sektoru poljoprivrede. Sajam je posjetilo 130.000 posjetitelja, od toga više od 15% poslovnih posjetitelja iz inozemstva, kojima je na 50.000 m2 neto izložbenog prostora u 11 dvorana predstavljeno više od 600 grla stoke i 1.000 izlagača, koji su svojim programima pokrili sve sektore poljoprivrede (poljoprivrednu mehanizaciju, uzgoj životinja, obnovljive izvore energije, sjeme, pesticide, vinogradarstvo, voćarstvo, uređenje zelenih površina te šumske djelatnosti). Također, u četiri dana sajma na više od 100 radionica, konferencija i znanstvenih susreta sudjelovalo je više od 10.000 sudionika.

www.sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.