Now Reading:
U Zagrebu dojave o zarazi, nije koronavirus
Full Article 2 minutes read

U Zagrebu dojave o zarazi, nije koronavirus

Koronavirus se iz dana u dan širi svijetom, a do sada se u Kliniku za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević u Zagrebu prijavila jedna osoba koja je došla 13. siječnja iz Kine sa simptomima respiratorne infekcije, piše Jutarnji.hr. No, kliničkim pregledom utvrđeno je da se ne radi o koronavirusu, nego o običnoj virusnoj infekciji, pa je puštena na kućno liječenje.

– Pratimo što se zbiva u svijetu i pripremili smo sve da u slučaju da virus uđe u Hrvatsku budemo spremni za prijem pacijenata. Napravili smo dodatno postupanje za graničnu policiju, odnosno ona će dobivati sve podatke i obavijesti o letovima putnika koji dolaze iz Kine na hrvatske međunarodne aerodrome – kaže ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, dr. Krunoslav Capak.

I hrvatska časnica za vezu sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, Antoinette Kaić Rak, kaže kako je zadovoljna s onim što čini krizni stožer u pripremama za moguću pojavu koronavirusa u Hrvatskoj i uvjerena je da je sve spremno. U četvrtak stižu i dijagnostički testovi u Kliniku za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević.

Osim tog slučaja bila je i jedna dojava o moguće zaraženim Kinezima koji inače rade u Zagrebu. Na teren su izašli epidemiolozi i sanitarna inspekcija, no pregledom zaposlenika utvrđeno je da nije riječ o koronavirusu. Stručnjaci nam kažu da će zbog straha od nove bolesti biti još sličnih dojava jer će laici vjerojatno svaki kašalj ili šmrcanje tumačiti kao simptome koronavirusa, a zapravo je riječ o uobičajenim zimskim virusnim oboljenjima.

sjever.hr / jutarnji.hr

29.01.2020.

Input your search keywords and press Enter.