Now Reading:
Što nas čeka u Noći muzeja u Lepoglavi?
Full Article 2 minutes read

Što nas čeka u Noći muzeja u Lepoglavi?

Ovogodišnja Noć muzeja u Lepoglavi posvećena 10. godišnjici upisa lepoglavske čipke, licitara i tradicije izrade drvenih igračaka na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Posebnost će biti licitari od jednog i “dedek” od dva metra.

Nakon prošlogodišnjeg uspješnog uključivanja u manifestaciju Noć muzeja, Lepoglava će i ove godine biti jedno od brojnih mjesta diljem Hrvatske u kojima će u okviru navedene manifestacije posjetitelji do kasnih večernjih sati moći besplatno razgledati izložbe. U Lepoglavi će se te večeri, 31. siječnja moći razgledati izložba “UNESCO u Lepoglavi” posvećena 10. godišnjici upisa lepoglavske čipke, licitara i tradicije izrade drvenih igračaka na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Izložba će biti postavljena u lepoglavskom Domu kulture u kojem će od 18 sati pa do jedan sat iza ponoći posjetitelji moći razgledati izloženu lepoglavsku čipku te tradicijske drvene igračke iz Hrvatskog zagorja i licitare. Navedena izložba bit će popraćena zanimljivim edukativnim radionicama. Tako će se na radionici lepoglavske čipke posjetitelji imati prigodu upoznati s načinom njene izrade. Organizirana će biti i radionica izrade keramike s motivima lepoglavske čipke koju će voditi Goran Zidar.

Održana će biti i radionica izrade drvenih igračaka koju će voditi Zvonimir Majdak dok će Valentina Gladović Nedić voditi radionicu izrade licitara.
Posebnost izložbe “UNESCO u Lepoglavi” bit će izrada licitara veličine od oko jednog metra i to od tradicionalnog tijesta za izradu licitara. Bit će to rijetka prigoda posjetiteljima vidjeti prave licitare tolike veličine. Posebnost izložbe bit će i izložena uvećana instalacija pribora za izradu čipke – “dedek” od dva metra.

Noći muzeja u Lepoglavi pridružit će se djeca iz dječjih vrtića Lepoglava i Runolist koja će predstaviti čipku, cifranje licitara i drvenih igrački. Ove se godine u manifestaciju uključuje i KUD Lepoglavski pušlek podjelom tradicionalnog mlinčanog kolača i toplih napitaka.

sjever.hr 28.01.2020.

Input your search keywords and press Enter.