Now Reading:
Na Spomen području Danica obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta
Full Article 2 minutes read

Na Spomen području Danica obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, koji se obilježava 27. siječnja, na Židovskom groblju u Koprivnici i na Spomen području Danica položeni su vijenci u znak sjećanja na žrtve.

Vijence su u ime Grada Koprivnice položili gradonačelnik Mišel Jakšić, njegove zamjenice Ksenija Ostriž i Melita Samoborec te predsjednik Gradskog vijeća Ivan Pal.

Na Spomen području Danica održao se komemoracijski program u izvedbi učitelja i učenika OŠ „Đuro Ester“ koji su ujedno održali i sat povijesti. Okupljenima su se prigodnim riječima obratili predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Koprivnice Rade Prosenjak, u ime Židovske zajednice Koprivnica Mira Relić-Wolfensson te povjesničar i viši kustos Muzeja grada Koprivnice Dražen Ernečić.

Prva žrtva holokausta u Koprivnici bio je liječnik dr. Željko Selinger koji je odveden u logor Danicu 25.travnja 1941. gdje je bio premlaćen i ranjen te početkom kolovoza otpremljen u Jasenovac gdje je ubijen. Holokaust za cijelu koprivničku židovsku zajednicu tj. koprivničku kristalnu noć dogodio se 22/23.srpnja 1941.godine kada je gotovo 350 koprivničkih Židova odvedeno u koncentracijski logor Danicu a već sutradan vlakom u tek otvoreni logor Jasenovac potom Auschwitz, Loborgrad i ostale. Međunarodni dan holokausta 27. siječnja obilježava se od 2005. godine odlukom UN, a obilježavanje je pokrenuo njemački predsjednik Roman Herzog 1996.godine u spomen na ulazak Crvene armije u koncentracijski logor Auschwitz-Birkenau 1945. i oslobođenje preživjelih logoraša.

www.sjever.hr

28.01.2020.

Input your search keywords and press Enter.