Now Reading:
Čehok: Varaždin neće plaćati penale zbog otpada
Full Article 3 minutes read

Čehok: Varaždin neće plaćati penale zbog otpada

Varaždin

Varaždin je u 2019. godini bio na 44 posto primarne selekcije otpada i s 34 posto manje miješanog komunalnog otpada, rečeno je u utorak u salonu Gradske vijećnice na tematskoj konferenciji za novinare.
Direktor Čistoće Davor Skroza uvodno je iznio ove, zasad neslužbene rezultate te napomenuo da Grad Varaždin neće trebati plaćati poticajnu naknadu, odnosno penale.
– Referentna godina je 2015. kada smo imali 10.155 tona miješanog komunalnog otpada. Prošle godine količina miješanog komunalnog otpada iznosila je 6698 tona, što je 34 posto manje. Primarna selekcija, udio reciklabilnog otpada je 44 posto – rekao je Skroza.
Gradonačelnik Ivan Čehok je zahvalio i pohvalio građane Varaždina.
– Uspjeli smo doći na 34% smanjenja količine miješanog komunalnog otpada, što je i naša zakonska obveza. To ne bismo mogli napraviti bez suradnje građana. Sami građani su i promijenili svoje navike i shvatili kako se treba držati tih pravila selektivnog prikupljanja i zbog toga Grad Varaždin neće plaćati one penale koje će plaćati jedinice lokalne samouprave, a takvih je gotovo 90 % u Hrvatskoj, koji nisu to mogli napraviti. Treba također zahvaliti i pohvaliti Čistoću, a i Grad Varaždin, s obzirom na to da bez obzira kakve bi inače bile navike građana, mi smo dužni po zakonu taj sustav napraviti. Kad građani to ne bi napravili, mi bi trebali iz proračuna plaćati penale – izjavio je Čehok.

čistoća

Bilo je riječi i o novim spremnicima za otpad te postavljanju podzemnih spremnika.
– Danas je isporučeno 16 kontejnera za staklo. Radi se o financiranju Fonda za zaštitu okoliša kao dodatni volumen da se postignu zacrtani rezultati. Druga grupa su spremnici za papir i plastiku uz stambene zgrade, još 50 kontejnera za papir i 100 za plastiku s terminskim planom isporuke 19. ožujka. Treće su, nakon ponovljenog postupka javne nabave, kante za domaćinstva, 2608 za papir, 14.250 za plastiku i 1000 za biootpad. Ukupno 18.024 komada, financijski oko 4 milijuna kuna – rekao je Skroza.
– Ono što je također dobro je da je Grad Varaždin uspio dobiti taj europski projekt, dakle od 4 milijuna kuna za spremnike, i da 85 posto daje Europa, 15 posto samo mi. Znam da su već građani pitali zašto nisu počeli stizati. To ne ovisi o nama jer dobavljač tih spremnika je Fond, dakle, nije Grad niti Čistoća dobavljač. Mi smo samo dobili taj novac, tih 4 milijuna kuna. To je dosta visoki iznos za nas i to nam pomaže da sve ove spremnike koji nam nisu sada dostatni da ih tijekom godine postavimo – kazao je Čehok te najavio postavljanje podzemnih spremnika sredstvima iz planiranih gradskih obveznica.
– 17 lokacija je izabrano, postavit ćemo podzemne spremnike, da građanima i cijelom gradu osiguramo čisti okoliš. Te površine neće biti uneređene, to će biti podzemni otoci. Imat ćemo i elektroničku dojavu punjenja tih spremnika, tzv. pametne spremnike, tako da to ulazi u onaj projekt Varaždin – pametno življenje, pametan grad. Do kraja godine ćemo taj sustav, a praktično u tri godine, uspostaviti i mislim da tu stvarno možemo pohvaliti i građane i Čistoću – rekao je gradonačelnik.

n.kalajdžija / sjever.hr

28.01.2020.

Input your search keywords and press Enter.