Now Reading:
Sjećanje na žrtve holokausta na varaždinskom Židovskom groblju
Full Article 2 minutes read

Sjećanje na žrtve holokausta na varaždinskom Židovskom groblju

Židovsko groblje Varaždin

U ponedjeljak, 27. siječnja, na Židovskom je groblju izaslanstvo Grada Varaždina predvođeno gradonačelnikom Ivanom Čehokom položilo vijenac u spomen na žrtve holokausta.
Na komemoraciji je bio i predsjednik Židovske općine Čakovec, dr. Andrej Pal.
– Dan sjećanja na žrtve holokausta, dan sjećanja na Židove, ali i sve druge narode koji su ubijani tijekom 2. svjetskog rata. Ovdje smo danas, redovito, kao i svake druge godine, da obilježimo taj dan, dan sjećanja da se ne zaboravi i dan sjećanja da se ne ponovi – poručio je Pal.
– Prisjećamo se svih nevinih žrtava i velike patnje i progona židovskog naroda, svih žrtava holokausta. Ali rekao bih i simbolično svih ostalih nevinih žrtava bilo kojeg progona i bilo kojih ratnih zbivanja. Što se tiče židovskog naroda, oni imaju nemjerljivu ulogu u povijesti grada Varaždina do 40.-ih godina, bilo kad je riječ o kulturi ovog grada, bilo kad je riječi o gospodarstvu, znanosti i prosvjeti grada Varaždina. Stoga mislim da je upravo i naša dužnost to veća da budemo svake godine na dan sjećanja ovdje na Židovskom groblju. Grad pokušava, zajedno s državom, održavati ovo groblje. Danas nažalost nema nikoga, židovska zajednica ne postoji u gradu. Prošle i ove godine smo prijavili i osigurali sredstva za daljnje uređenje ne samo groblja nego i sinagoge. Nadamo se da ćemo te radove na sinagogi intenzivirati – rekao je gradonačelnik Čehok.
Međunarodnim danom sjećanja na žrtve holokausta želi se podsjetiti na sve žrtve nacističkih režima tijekom Drugog svjetskog rata. Generalna skupština Ujedinjenih naroda 2005. godine donijela je rezoluciju o obilježavanju tog datuma kada je oslobođen velik broj zatvorenika iz zloglasnog logora Auschwitz.

n.kalajdžija / sjever.hr

27.01.2020.

Input your search keywords and press Enter.