Now Reading:
Noć muzeja u Muzeju grada Koprivnice
Full Article 3 minutes read

Noć muzeja u Muzeju grada Koprivnice

Koprivnica

Prošlo je točno 75 godina od početka djelovanja Muzeja grada Koprivnice i okupljanja Odbora za njegov osnutak. Dogradnja značenju ovog broja „75“ bila je 1975. godina koja će poput lajtmotiva posjetitelje voditi kroz ovogodišnju Noć muzeja u Koprivnici. Najdužu (muzejsku) noć u godini započnite u Galeriji Ivan Sabolić u Peterancu pa se uputite u Hlebine gdje vas u Galeriji naivne umjetnosti čeka izbor slovenske naive, a kasnije večernje sate provedite u Koprivnici uz izložbu i nastup ansambla Lado, predstavljanje donacije Vučemilović i još jedan podsjetnik na nedavno vraćenu sliku Jama autora Mije Kovačića.

Program
18.00 – 22.00
PRIČE U GALERIJI IVAN SABOLIĆ
Noć muzeja najavit će obilježavanje 100. obljetnice rođenja akademika Ivana Sabolića. Profesor i dekan Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu svojim kiparskim radom i pedagoškim djelovanjem, strukovnim i društvenim angažmanom, nezaobilazan je protagonist hrvatskog kiparstva 20. stoljeća, a predavanjem i panel razgovorom predavanjem i panel razgovorom posjetitelji će bolje upoznati njegov rad.

18.45 – 22.00
SLOVENSKA NAIVA U HLEBINAMA
Krajem 2019. godine hrvatska naiva predstavljena je u Trebnju, a u Noći muzeja otvara se Galerija naivne umjetnosti nakon višemjesečne obnove i predstavljamo slovensku naivu u Hlebinama. Zaljubljenicima u naivu će se prezentirati sličan, a na opet nov i intrigantan, manje poznat sadržaj. Izložba će predstaviti 33 umjetnine iz fundusa Galerije likovnih samorastnikov Trebnje.

20.00 – 00.00
LADO / RELJEFI / TRAGOVI
Iza naslova izložbe skriva se kompleksnost, višeslojnost i ispreplitanje značenja kakvo donosi folklorni glazbeno-plesni izričaj. Za ovu izložbu iz bogatog su fonda fotografija odabrani trenuci koji o tome govore najizravnije, tim su fotografijama pridruženi i pejzaži nastali na onim mjestima s kojih plesovi potječu te videoradovi s isječcima plesova. Uz otvorenje Lado će pripremiti i nastup.

21.00 – 00.00
DONACIJA OBITELJI VUČEMILOVIĆ
Donaciju obitelji Vučemilović desetljećima je sakupljao Ranko Vučemilović, veterinar koji je u Koprivnici naslijedio dr. Leandera Brozovića nakon njegove smrti. On je na sličan način prikupio zbirku kulturne baštine sastavljenu od svjetovnih umjetnina, sakralne umjetnosti, predmeta tradicijskih obrta, graditeljstva i rukotvorstva. Ujedno će se osvrnuti na 75 godina od početka djelovanja Muzeja,

18.00 – 00.00
ZVONIMIR LONČARIĆ: PIJETAO
Suvremene interaktivne skulpture Zvonimira Lončarića postale su bitna obilježja vizualnog identiteta i pravi umjetnički simboli Koprivnice. Pijetlu ispred upravne zgrade Podravke i Gazdarici s pijetlom ispred Muzeja prehrane Podravka nedavno se pridružio novi Pijetao iz jedne privatne zbirke. Interaktivnu skulpturu izvedenu u kombinaciji drveta i metala pogledajte na središnjem trgu.

18.00 – 21.00
PET LICA U GOSTIMA
Nakon obnove Domoljuba 1954. naivni umjetnici priređuju izložbu svojih slika. Danas, 65 godina kasnije, u čast još jednog novog ruha Domoljuba, prisjećamo se tada izlaganih autora – Generalića, Večenaja, Kovačića, Gažija i Filipovića s radovima nastalima oko 1954. godine.

18.00 – 00.00
UPOZNAJ SE S JAMOM
Znamenita slika, koju je Kovačić naslikao 1973. godine ukradena je iz Galerije naivne umjetnosti u Hlebinama 1994. godine. Iako je s godinama sjećanje na vrhunski umjetnički rad bljedilo, potraga za ukradenom slikom nije prestala. Srećom, slika je vraćena. Ovog puta iskoristit će se prilika da se javnost upozna s Kovačićevom neuobičajenim likovnim izričajem te te podsjeti na put njena povratka.

sjever.hr

27.01.2020.

Input your search keywords and press Enter.