Now Reading:
U zagrebačkoj županiji registrirano najviše poljoprivrednih gospodarstava – županija uložila preko 100 milijuna kuna bespovratnih potpora
Full Article 2 minutes read

U zagrebačkoj županiji registrirano najviše poljoprivrednih gospodarstava – županija uložila preko 100 milijuna kuna bespovratnih potpora

Zagrebačka županija vodeća je bila 2018. godine po izdvojenim sredstvima za poticaje poljoprivredi, a slijede ju Sisačko-moslavačka, Koprivničko-križevačka, Vukovarsko-srijemska i Zadarska županija. Gleda li se odnos izdvojenih sredstava za poljoprivredu i broj stanovnika, onda je vodeća Sisačko-moslavačka, pa Koprivničko-križevačka, Vukovarsko-srijemska, Zagrebačka i Požeško-slavonska županija.

“Zagrebačka županija već niz godina provodi različite programe, projekte i mjere kojima nastoji unaprijediti poljoprivrednu proizvodnju na svom području. U zadnjih 15 godina putem Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo za razvoj poljoprivrede i ruralnog prostora uloženo je više od 100 milijuna kuna kroz bespovratne potpore poljoprivrednim gospodarstvima za povećanje primarne poljoprivredne proizvodnje, modernizaciju i povećanje konkurentnosti poduzetnika u preradi i stavljanju na tržište poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, diversifikaciju djelatnosti na poljoprivrednom gospodarstvu, očuvanje autohtonih pasmina domaćih životinja i tradicionalnog ruralnog krajobraza, edukaciju i stručno osposobljavanje poljoprivrednih proizvođača, okrupnjavanje posjeda…”, rekao je pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvijtak i šumarstvo Josip Kraljičković.

U Županiji djeluje više od 14.000 registriranih poljoprivrednih gospodarstava što je svrstava u vodeću poziciju u zemlji.

Oko 50 posto stanovništva živi u seoskim lokalnim zajednicama, što Županiju čini ruralnom regijom. Prema statističkim podacima, na njezinu se prostoru, ovisno o godini, stvara i do desetine vrijednosti hrvatske poljoprivrede – najviše u stočarskoj proizvodnji i voćarstvu.

“Kontinuiranim ulaganjem u ruralni prostor – gradnjom cesta, obnovom područnih škola te društvenih domova kao i značajnim potporama poljoprivrednicima nastojimo unaprijediti kvalitetu života u ruralnim krajevima i ostanak mladih obitelji na tim područjima. S obzirom da smo po broju OPG-ova prvi, a po nositeljima OPG-ova mlađim od 40 godina drugi u Republici Hrvatskoj, na pravom smo putu da u tome uspijemo. Naravno, i u 2020. godini nastavljamo s kontinuiranim potporama u poljoprivredu  koje će iznositi 14,6 milijuna kuna”, zaključuje  Kraljičković.

www.sjever.hr/zupan.hr

Input your search keywords and press Enter.