Now Reading:
Zagrebačka filharmonija nastupila u Rimu – obilježen početak hrvatskog predsjedavanja Vijećem EU
Full Article 2 minutes read

Zagrebačka filharmonija nastupila u Rimu – obilježen početak hrvatskog predsjedavanja Vijećem EU

U dvorani Auditorium, veličanstvenog arhitektonskog zdanja Academie Santa Cecilie u Rimu, održao se koncert Zagrebačke filharmonije kojim je obilježen početak hrvatskog predsjedavanja Vijećem Europske unije.
 
Gradonačelnik Milan Bandić je prilikom otvorenja koncerta pozdravio okupljene te podsjetio na višegodišnje prijateljstvo Rima i Zagreba, koje je formalizirano 2012. godine. Izrazio je zadovoljstvo što će Zagrebačka filharmonija po prvi put gostovati u Rimu pod dirigentskom palicom maestra Dawida Runtza. 
 
-Želio bih zahvaliti svima koji su poduprli realizaciju ovog projekta, a posebice onima koji su sudjelovali u organizaciji – našim večerašnjim domaćinima, rimskom Auditoriumu, Gradu Rimu, Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Talijanskoj Republici i Zagrebačkoj filharmoniji. Počašćen smo što sam večeras s vama u jednom od najprestižnijih prostora u Rimu – rekao je gradonačelnik.

Podsjetio je da će se Zagreb tijekom narednih šest mjeseci bogatim kulturnim programom predstaviti u Rimu, Milanu, Trstu i Lisabonu. Govoreći o gotovo stopedesetogodišnjoj tradiciji vrhunskog muziciranja Zagrebačke filharmonije, zaželio je svima ugodnu večer uz univerzalni jezik glazbe bez jezičnih barijera.
-Moja je želja da ovaj opus dočara barem dio vrhunskih dostignuća hrvatske glazbene umjetnosti u europskim umjetničkim okvirima. Italija i Hrvatska su geografski, kulturološki i povijesno isprepletene te vjerujem da će nas večerašnji koncert dodatno povezati i približiti – zaključio je.
 
Prigodnim govorom obratio se i veleposlanik Republike Hrvatske u Talijanskoj Republici, Nj. E. Jasen Mesić. Izrazio je nade da će večerašnja izvedba Zagrebačke filharmonije biti prilika za zbližavanje. 
-Za njih je velik izazov, kao i za nas zemlje Unije, pronaći zajednički jezik među nama i s drugima, na kojem se možemo prepoznati i shvatiti. Glazba nas večeras ujedinjuje u ovoj ideji, potičući nas na ponovno otkrivanje našeg zajedničkog podrijetla i kulture koju dijelimo, kao osnove zajedničke sadašnjosti i budućnosti.

www.sjever.hr/zagreb.hr

25.01.2020.

Input your search keywords and press Enter.