Now Reading:
SVEČANI BAL VARAŽDINSKE ŽUPANIJE Dame i gospoda uživali u glazbi, plesu i jelima pripremljenim po povijesnim recepturama
Full Article 3 minutes read

SVEČANI BAL VARAŽDINSKE ŽUPANIJE Dame i gospoda uživali u glazbi, plesu i jelima pripremljenim po povijesnim recepturama

Svečani bal

Sinoć je u Velikoj koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu održan 2. Svečani bal Varaždinske županije čiji je cilj promocija gastro, eno i modne ponude – svega najboljeg što Varaždinska županija ima.

Bal je otvorio župan Radimir Čačić koji je goste kratko upoznao s poviješću balova i koncertnih dvorana na ovome području, posebno istaknuvši činjenicu da se ovogodišnji Svečani bal održava pod pokroviteljstvom hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije:
-Stoljeća prisustva ovoga grada i županije utkana su u europski civilizacijski krug i ne sumnjam da je upravo to bio razlog da nam je pripala čast da povijesno predsjedanje Hrvatske Vijećem Europske unije u službenom programu ima upravo ovaj događaj. Uz to, ovaj Svečani bal po prvi je put službeni partner Balu gradišćanskih Hrvata u Beču. Čast nam je i zadovoljstvo da smo s tako uglednom institucijom u jednoj ravnopravnoj ulozi. Posebno mi je zadovoljstvo da je veliki dio njihovih predstavnika, ljudi koji organiziraju taj bal, koji ga nose, danas ovdje s nama.

Kao i na svakom balu, najvažniji je dio glazba, a za nju su se pobrinuli Varaždinski komorni orkestar, Jazz orkestar Oružanih snaga Republike Hrvatske, sopranistica Jelena Štefanić te Filip Hozjak, član ansambla Četiri tenora, kao i varaždinski MozArt band. Atrakcija Bala bile su povijesne postrojbe; Husarska garda Varaždinske županije, Varaždinska građanska garda – Purgari, Karlovačka građanska garda, Križevačka djevojačka straža te povijesna postrojba iz Linza, ali i kadetkinje i kadeti Hrvatske vojske koji su također privukli pažnju gostiju.

Svoje su kreacije predstavile varaždinske modne dizajnerice, dok se za bogatu gastronomsku ponudu pobrinulo osoblje hotela Minerva iz Varaždinskih Toplica. Dame i gospoda mogli su isprobati jela od tradicionalnih namirnica s područja Varaždinske županije, kao što su buča, heljda i purica, uz tradicionalni purgarski gulaš kakav se pripremao u 18. stoljeću te nezaobilaznu Topličku tortu pripremljenu po originalnoj recepturi iz 19. stoljeća

Uz domaćine, župana Čačića, njegovu savjetnicu Nataliju Martinčević i zamjenike Tomislava Paljka i Roberta Vugrina, Svečanom je balu nazočio niz uglednika, među kojima su bili izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora, saborski zastupnik Anđelko Stričak, saborski zastupnici Mario Habek i Darinko Dumbović, gradonačelnik Petrinje, zatim veleposlanik Republike Rumunjske NJ.E Constantin Mihail Grigorie, veleposlanik Republike Austrije Nj.E. Josef Marcus Wuketich, zamjenik veleposlanika Rusije Vladimir Prokhorov, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Andreja Metelko-Zgombić, državni tajnik u Ministarstvu obrane general Zdravko Jakop, međimurski župan Matija Posavec, delegacija gradišćanskih Hrvata te počasni konzul RH u Republici Austriji Nikolaus Hermann i brojni drugi.

a.kučić/sjever.hr

25.01.2020.

Input your search keywords and press Enter.