Now Reading:
Župan Kolar: I dalje ćemo dizati sredstva koja ulažemo u obrazovanje
Full Article 4 minutes read

Župan Kolar: I dalje ćemo dizati sredstva koja ulažemo u obrazovanje

KZŽ

U Osnovnoj školi Viktora Kovačića u Hum na Sutli u petak je na konferenciji za novinare predstavljeno što je Krapinsko-zagorska županija realizirala u području obrazovanja, kulture, sporta i tehničke kulture u 2019. godini.
Ukupna su sredstva u obrazovanju bila 98,1 milijun kuna, što čini 46,6 posto županijskog proračuna, te 4,3 milijuna kuna u kulturi, sportu i tehničkoj kulturi.
Krapinsko-zagorski župan Kolar je naglasio da opredjeljenje Županije da se u drugom mandatu posveti najviše obrazovanju i zdravstvu, najbolje se može prezentirati kroz projekte i konkretne aktivnosti i na kraju s konkretnim iznosima novaca uloženim u projekte.
– Nismo ulagali samo u zgrade. Naravno da su nam bitni energetska obnova, izgradnja novih sportskih dvorana, uređenje učionica, poboljšanje uvjeta u kuhinjama i sanitarnim čvorovima. Jednako bitno, ako ne i bitnije, je da smo pratili prije svega edukaciju učitelja i profesora, da smo posebnu pažnju posvećivali djeci s posebnim potrebama, a isto tako da smo maksimalno pratili i darovite, stipendiranje nadarenih i socijalno ugroženih, kao i opredjeljenje oko deficitarnih zanimanja koja treba cijeniti kao i svaka druga. Tu je i pomoć Zaboku i Pregradi kao visokim školama, ali i našem Veleučilištu koje je postalo državno, ali smo i dalje aktivni u financiranju jer smatramo da postotak visoko obrazovanih ljudi koji raste, ali nedovoljno da dostignemo zaostatke iz prošlosti, je izuzetno bitan i nastavit ćemo dalje – rekao je Kolar.
– Ovo su dugoročne mjere i dalje dižemo sredstva koja ulažemo u obrazovanje. Regionalni centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu i Znanstveno edukativno zabavni centar će promijeniti kompletnu sliku obrazovnog sustava na području Krapinsko-zagorske županije i pozicionirati nas kao regionalnog lidera u tom području – dodao je župan.

Realizirano su predstavile zamjenica župana Jasna Petek i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu Mirjana Smičić Slovenec.
Zamjenica je rekla da su decentralizirana sredstva za obrazovanje u 2019. godini iznosila 40,9 milijuna kuna, vlastita sredstva za nadstandard 13,3 milijuna kuna i a 43,9 milijuna kuna odnosi se na ostale izvore – EU fondove, ministarstvo i kreditna sredstva.
– Investicijska ulaganja su 3 milijuna kuna i odnosila su se na materijalne uvjete u našim školama – u 8 škola sanirali krovišta, 9 škola sanitarije, uređenje učionica, parketa u dvoranama, stolarija u SŠ u Oroslavju te opremanje škola. Sredstav su bila i za razvoj sporta, asfaltiranje i uređenje sportskih igrališta, kupanja zemljišta za dvoranu u Oroslavju, s općinama Krapinske Toplice, Donja Stubica i Sveti Križ Začretje i Grad Oroslavje za sufinanciranje izgradnje školskih dvorana – kazala je Petek.
– Veliki kapitalni projekt je Regionalni centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu u Zaboku, dobili smo bespovratna sredstva u iznosu od 30 milijuna kuna, a ukupna vrijednost investicije je 35 milijuna kuna. U tijeku je razmatranje soft aktivnosti vrijednih 68 milijuna kuna, prijavljenih na Ministarstvo turizma – dodala je zamjenica župana.
Ravnateljica škole domaćina, Biserka Špiljak, predstavila je Osnovnu školu u Humu na Sutli koja djeluje s 4 područne škole.
– Imamo 344 učenika i taj broj stagnira nakon što je niz godina padao. Imamo 64 zaposlena. Provodimo mnoge projekte, bili smo eksperimentalna škola za e-školu. Tu su i Erasmus+ projekti, učenička zadruga, školski vrt. Imamo ukupno sedam zgrada, a u zadnje 3 godine uloženo je u njihovo održavanje. Županija je podnijela veći dio troškova i energetski smo obnovili 39 godina staru zgradu matične škole – rekla je Špiljak.
Dodajmo na kraju da je za 2020. godinu u proračunu Krapinsko-zagorske županije planirano 114,1 milijun kuna za obrazovanje i 5,3 milijuna kuna ukupno za kulturu, sport i tehničku kulturu.

n.kalajdžija / sjever.hr

24.01.2020.

Input your search keywords and press Enter.