Now Reading:
Trojac iz Zagreba oštetio trgovačka društva za gotovo 34 milijuna kuna
Full Article 4 minutes read

Trojac iz Zagreba oštetio trgovačka društva za gotovo 34 milijuna kuna

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad tri osobe (62, 50 i 28) zbog sumnje da su počinili više kaznenih djela gospodarskog kriminaliteta i drugih kaznenih djela.

Naime, sumnja se da su počinili kazneno djelo „Zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju“ na način da su 30. travnja 2014. godine 62-godišnjak kao vlasnik i stvarni voditelj poslovanja društva iz Zagreba i 50-godišnjakinja kao direktorica tog društva sastavili i potpisali Sporazumni raskid Ugovora o plodouživanju na nekretninama u Škorpikovoj ulici u Zagrebu, koje pravo je to trgovačko društvo imalo temeljem Ugovora o plodouživanju zaključenog 2010. na rok od 24 godine te na taj način neovlašteno ukinuli pravo na plodouživanje tom trgovačkom društvu, nakon čega je 28-godišnjak u dogovoru s 62-godišnjakom istog dana sačinio Ugovor o plodouživanju tih nekretnina između sebe, 62-godišnjaka i drugog trgovačkog društva u svom vlasništvu, a zatim su nekretnine dane u zakup trećem trgovačkom društvu koje je na ime zakupa društvu u vlasništvu 28-godišnjaka od prosinca 2014. do veljače 2017. godine uplatilo iznos od 28.997.838,65 kn, za koji iznos je oštećeno društvo u vlasništvu 62-godišnjaka, a pribavljena korist društvu 28-godišnjaka.
 
Također, sumnja se da su 62-godišnjak i 28-godišnjak počinili i kazneno djelo „Prijevara u gospodarskom poslovanju“ na način da su od prosinca 2014. do veljače 2017. godine, 28-godišnjak kao direktor trgovačkog društva iz Zagreba i 62-godišnjak kao stvarni voditelj poslovanja tog trgovačkog društva, trgovačkom društvu koje je bilo najmoprimac iznajmljenog poslovnog prostora u Škorpikovoj ulici u Zagrebu, ispostavljali mjesečne račune za komunalnu i vodnu naknadu za taj poslovni prostor temeljem kojih je to trgovačko društvo uplatilo iznos od 4.983.705,28 kn na poslovni račun trgovačkog društva čiji je 28-godišnjak direktor odnosno 62-godišnjak stvarni voditelj. Navedeni novčani iznos njihovo društvo nije uplaćivalo društvu nadležnom za komunalnu djelatnost već je isto zadržavalo za sebe, čime su 62-godišnjak i 28-godišnjak oštetili navedeno trgovačko društvo za iznos od 4.983.705,28kn, a svom društvu u tom iznosu pribavili protupravnu imovinsku korist.

novac

Isto tako, sumnja se da su 62-godišnjak i 50-godišnjakinja počinili kazneno djelo „Prouzročenje stečaja“ jer su 62-godišnjak kao stvarni voditelj poslovanja tog trgovačkog društva iz Zagreba i 50-godišnjakinja kao direktorica trgovačkog društva 21. travnja 2015. godine sastavili i ovjerili kod javnog bilježnika prokazni popis imovine tog trgovačkog društva u kojem nisu naveli imovinska prava na tuđim stvarima, odnosno prvo plodouživanja na nekretninama u Škorpikovoj ulici u Zagrebu, čime su u stanju prezaduženosti trgovačkog društva i stečaja koji je nastupio umanjili imovinu tog društva koja bi činila stečajnu masu.
 
Pored navedenog, sumnja se, 62-godišnjak i 50-godišnjakinja počinili su kaznena djela „Krivotvorenje službene i poslovne isprave“, „Ovjeravanje neistinitog sadržaja“ i „Sprječavanje dokazivanja“, dok je 28-godišnjak počinio kazneno djelo „Sprječavanje dokazivanja“ na način da je 50-godišnjakinja kao direktorica trgovačkog društva iz Zagreba po nalogu 62-godišnjaka kao stvarnog voditelja poslovanja tog trgovačkog društva 23. ožujka i 26. travnja 2017. godine u Ured javne bilježnice u Zagrebu, donijela na ovjeru krivotvorenu Izjavu o odricanju prava na plodouživanje te su na taj način 62-godišnjak i 50-godišnjakinja doveli u zabludu javnu bilježnicu da ovjeri ispravu, što je ona i učinila, nakon čega su njih dvoje tako ovjerenu neistinitu ispravu uporabili kao pravu dostavljanjem iste 27. travnja 2017. godine na Općinski građanski sud u Zagrebu, Zemljišno-knjižni odjel kako bi ishodili brisanje prava plodouživanja od strane navedenog trgovačkog društva, dok je 28-godišnjak istu ovjerenu Izjavu uporabio znajući da je neistinita 27. travnja 2017. godine dostavljanjem iste na Općinski građanski sud u Zagrebu, Zemljišno-knjižni odjel u drugom predmetu.

62-godišnjak i 28-godišnjak su, sumnja se, počinili i kazneno djelo „Sprječavanje dokazivanja“ jer je neutvrđenog dana 62-godišnjak, kao vlasnik i stvarni voditelj poslovanja trgovačkog društva iz Zagreba krivotvorenu Izjavu o odricanju prava na plodouživanje nekretnina u Škorpikovoj ulici u Zagrebu, s ovjerom javne bilježnice znajući da se radi o krivotvorini, zajedno i u dogovoru s 28-godišnjakom, direktorom drugog trgovačkog društva iz Zagreba, dostavio svom opunomoćeniku-odvjetniku koji je zastupao trgovačko društvo 28-godišnjaka u sudskom postupku na Trgovačkom sudu u Zagrebu, a koji odvjetnik je tu krivotvorenu Izjavu 9. svibnja 2017. godine na pripremnom ročištu dostavio kao dokaz u sudskom postupku dokazivanja prava na ploduživanje u korist trgovačkog društva 28-godišnjaka, dakle s ciljem da spriječe ili znatno otežaju dokazivanje u postupku pred sudom Izjavu o odricanju prava na plodouživanje dostavili su kao dokaz u postupku znajući da se radi o krivotvorini.        
 
Po dovršenom kriminalističkom istraživanju protiv osumnjičenih je podnijeta kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

www.sjever.hr

24.01.2020.

Input your search keywords and press Enter.