Now Reading:
Za šest mjeseci moći ćete prošetati atraktivnom stazom kroz krošnje u Zelenjaku
Full Article 3 minutes read

Za šest mjeseci moći ćete prošetati atraktivnom stazom kroz krošnje u Zelenjaku

KZŽ

Gradnja staze kroz krošnje jedna je od aktivnosti projekta Zagorje ABECEDA prirode kojemu je cilj proširenje sadržaja na odredištima prirodne baštine sa svrhom povećanja atraktivnosti lokacija i kvalitete edukativnih programa te osiguravanje dostupnosti uz očuvanje prirode i održivi razvoj. U četvrtak je u restoranu Vila Zelenjak – Ventek, nedaleko od spomenika himni Lijepa naša, potpisan ugovor za izgradnju staze kroz krošnje u Zelenjaku. Ukupna vrijednost projekta je 4.589.418,50 kuna, od čega se 1.659.955,30 kuna odnosi na gradnju staze kroz krošnje.
Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar naglasio je da imaju privilegij da uz simbole državnosti, grb, zastavu i himnu, imaju i četvrti simbol – spomenik Lijepoj našoj.
– Napravili smo niz aktivnosti kako bi taj zaštićeni krajobraz održavali, obnavljali ga i dodavali nove atraktivnosti. Odlučili smo se za veći projekt staze kroz krošnje, koja će biti dodatna atrakcija i dodatna edukacija, prije svega za naše učenike osnovnih škola, i zelena učionica. Smatram da se kroz period osnovne škole ne bi smjelo dogoditi da bilo koji učenik s područja RH ne posjeti Zelenjak i spomenik Lijepe naše. A mi ćemo kroz stazu kroz krošnje, na inovativan način, zainteresirati za edukaciju, s druge strane kroz zelenu učionicu osigurati takav prostor, a s treće strane i privući nove turiste na području Krapinsko-zagorske županije. Ovaj je projekt jedinstven u ovom području Republike Hrvatske i sigurno će odjeknuti. Ovdje imamo primjer da će tvrtka s međunarodnim iskustvom vrlo zahtjevan i specifičan projekt realizirati u šest mjeseci. Siguran sam da će benefit ibiti daleko veći od troška, ne samo u novčanom dijelu, već u turističkom i edukativnom – rekao je župan Kolar i dodao da je za izgradnju staze razliku u cijeni nakon javne nabave, od 280 tisuća kuna, Županija osigurala u svom proračunu.

Ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije Dijana Hršak kazala je da se za projekt Zagorje ABECEDA prirode, s partnerima zagorskom razvojnom agencijom i Krapinsko-zagorskom županijom, očekuje 85 posto bespovratnih sredstava.
Stazu kroz krošnje gradit će slovenska tvrtka Vevrca, koja posluje od 2007. godine, a sada gradi parkove i ovakve staze, „tree top walk“, i drvene konstrukcije po cijelom svijetu, od Jamajke i Koreje, do Belgije i Francuske.
– Na osnovi njihovih referenci i višegodišnjih iskustava očekujemo da će izgraditi unikatnu stazu kroz krošnje dužine 125 metara i s najvećom visinom od 5 metara. Duž staze bit će zanimljiva interpretacija o biološkoj raznolikosti ovog zaštićenog područja koja će se ispreplitati s temom glazbe, inspirirane ovim jedinstvenim lokalitetom i spomenika himne Lijepa naša. Staza će sadržavati i promatračnicu za ptice u obliku ptičjeg gnijezda. Bit će tu i njihaljke, a podnožje staze će krasiti cvijeće hrvatska perunike – rekla je Hršak te dodala da će staza biti dostupna za osobe slabije pokretljivosti i s invaliditetom putem platforme, a za slijepe i slabovidne bit će tekstovi na Brailleovom pismu, dok će se postojeća stabla sačuvati u najvećoj mogućoj mjeri.
Rok za radove na izgradnji staze je šest mjeseci, a sam projekt traje do 31. srpnja ove godine.

n.kalajdžija / sjsver.hr

23.01.2020.

Input your search keywords and press Enter.