Now Reading:
Stipendije djeci hrvatskih branitelja – Posavec: „Učenici nam to vraćaju kroz obrazovanje i rezultate koje postižu”
Full Article 2 minutes read

Stipendije djeci hrvatskih branitelja – Posavec: „Učenici nam to vraćaju kroz obrazovanje i rezultate koje postižu”

Međimurje

U četvrtak su u Zgradi Scheier u Čakovcu djeci hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata uručeni ugovori za dodjelu učeničkih stipendija u školskoj godini 2019./2020.

Ovo je projekt ulaganja u obrazovanje, ali isto tako projekt kojim vrednujemo žrtvu Domovinskog rata i sve one koji su sudjelovali u njemu, istaknuo je međimurski župan Matija Posavec.
-Pravo na stipendiju ostvaruju djeca poginulih, nestalih, umrlih i umirovljenih hrvatskih branitelja, čiji prosjek primanja je do određene granice i mi im želimo pomoći. Radi se o stipendijama od 3 tisuće kuna tijekom školske godine, dakle 300 kuna mjesečno i to je projekt koji Međimurska županija provodi već niz godina. Svake godine imamo 60-ak stipendista – ove godine 61, prošle godine 62, pa ako obuhvatimo sve dosadašnje godine, imamo više od 900 dodijeljenih stipendija u vrijednosti oko 2,8 milijuna kuna – kazao je Posavec.

Riječ je o bespovratnim sredstvima, a ovogodišnje se stipendije isplaćuju u dva dijela i prvi je dio od 1.500 kuna već sjeo na račune stipendista. Županija raspisuje natječaj i utvrđuje kriterije temeljem kojih daje stipendije svima koji kriterije zadovoljavaju.
-Nikoga ne izostavljamo, nego je princip jednak za sve i drago mi je da svake godine osiguravamo sredstva za tih 60-ero učenika – rekao je župan Posavec napomenuvši da dosad nije bilo slučajeva da bi netko trebao vratiti stipendiju:
-Ti učenici nam to vraćaju kroz obrazovanje i rezultate koje postižu. Svi redovno pohađaju školu, svi su dobri učenici. U druženju koje imamo bar jednom godišnje dio njih to pokazuje kroz kulturno-umjetničke aktivnosti, a tako će biti i ove godine.

Posavec je dodao da je cilj stipendiranja učenika pokazati solidarnost usmjeravajući javni proračun prema građanima i poticati obrazovanje.
-Cilj nam je i da, na neki način, obvezujemo te učenike koji imaju rezultate, a gotovo svatko od njih je aktivan u nekim izvannastavnim aktivnostima, da budu danas-sutra stupovi ovoga društva kao generacija koja dolazi, ujedno da daju i doprinos lokalnoj zajednici, da ostanu, žive i rade ovdje pristojan posao za pristojnu plaću – zaključio je međimurski župan.

a.kučić / sjever.hr

23.01.2020.

Input your search keywords and press Enter.