Now Reading:
NAJAVLJUJEMO Međunarodna izložba mladih vina u Ludbregu prvi put pod nazivom „Vincekovo 2020.“
Full Article 4 minutes read

NAJAVLJUJEMO Međunarodna izložba mladih vina u Ludbregu prvi put pod nazivom „Vincekovo 2020.“

Danas je novinarima predstavljena Međunarodna izložba mladih vina „Vincekovo 2020.“ koja će se održati idućeg petka u Ludbregu.

Ovogodišnja, 28. po redu izložba, po prvi će se put održati pod imenom „Vincekovo 2020.“, a organizator je Udruga „Trsek“, uz podršku Varaždinske županije i Grada Ludbrega. Za izložbu su prijavljena 543 uzorka vina, a ocjenjivali su ih vrhunski ocjenjivači – enolozi i sommelijeri iz Hrvatske, Mađarske i Slovenije.

Izložbu mladih vina najavili su župan Radimir Čačić, gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić, predsjednik ludbreške Udruge vinograda „Trsek“ Branko Kežman i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Varaždinske županije Dragutin Vincek.

Vincek je u uvodu naglasio da se radi o manifestaciji kojom se diče i grad Ludbreg i Varaždinska županija, a izložba okuplja veliki broj uzoraka vina. Na njega se nadovezao Kežman koji je kazao kako je ova izložba u proteklih 27 godina iznjedrila veliki broj kvalitetnih vina kojih se zaista ne treba sramiti i koja su postala poznata daleko van granica same županije ali i Hrvatske.
Govoreći o značenju manifestacije za Ludbreg i ludbreške vinare istaknuo je da se kroz izložbu u proteklih 27 godina moglo puno toga naučiti, promijeniti i da je upravo jedna od najvećih vrijednosti školovanje kroz izložbu naših vinara. Za izložbu je rekao da je krenula lokalno nakon čega je donijeta odluka da se treba krenuti naprijed.

-Sada se radi na tome da ovaj događaj postane središnji na vinskoj razglednici, ne samo Ludbrega već i Varaždinske županije – izjavio je Bilić dodajući da u slijedećim godinama treba stvoriti poznata vinska imena iz ovog kraja koja će biti poznata nadaleko. Vinarstvo je, prema njegovim riječima, važan dio turističke ponude, budući da Ludbreg upravo na području turizma ulaže velike napore u cilju daljnjeg razvoja.

-Želja nam je da krenemo tim putem još jače i tu nam je važna podrška Varaždinske županije i drago nam je što županija prepoznaje te naše napore- Cilj nam je stvoriti prepoznatljivu turističku priču na korist i gradu i Varaždinskoj županiji ali prije svega vinarima  – pojasnio je Bilić dodajući da bi upravo ova izložba trebala svake godine biti vrhunac.

Kežman se nada da će cijela ova priča stvoriti i nove, mlade vinare. Računa na njihov izlazak na tržište u većem obimu i da se konačno u ugostiteljskim objektima u ludbreškom kraju mogu naručiti kvalitetna domaća vina ovoga kraja.

Župan Čačić je na kraju konferencije za novinare ponovo ukazao na nužnost da vinari ovoga kraja imaju izvrsne proizvode, kako bi bili konkurentni, ali i uspješni. Kazao je da je to jako bitno kada se radi o malim proizvođačima jer je jedino izvrsnost njihova jedina šansa za uspjeh.

Tu je naglasio da su Međimurci u ovom trenutku bolji, uspješniji po pitanju vinarstva i brendirani, a imaju otprilike iste površine vinograda kao i Varaždinska županija. I dalje je stajališta da treba koristiti njihova iskustva.

-Učimo od boljih – kratko je poručio ponavljajući da male površine nisu prepreka, već da su prepreka vinari sami sebi.

-Ovdje su se “rodili” već vrhunski vinari. Pokazali su spremnost da se mjere s drugima. Dakle, počeli smo i sve skupa imamo 5,6,7 kvalitetnih vinara. Moramo biti brendirani, moramo imati kvalitetu i tada ćemo se moći mjeriti s drugima – poručio je župan. Za samu izložbu je rekao da se kvalitetno brendira i da treba nastaviti s pričom da je to najveća izložba mladih vina u Hrvatskoj.

-Moramo biti najveća izložba mladih vina u regiji – mišljenja je Čačić te poručio da se vinarima, onima koji su spremni i koji će imati vrhunski proizvod, omogućiti sve da budu prisutni na radionicama te svjetskim izložbama.

-Ova izložba mora biti okidač vinske scene – završio je Čačić. Kako bi se to pokrenulo dodao je da je vrlo bitna suradnja Udruge, Grada Ludbrega i Varaždinske županije.

s.kalajdžija/sjever.hr

23.01.2020.

Input your search keywords and press Enter.