Now Reading:
Bilić: „Želimo opremiti gradski dječji vrtić da bude najbolji, najsuvremeniji i da djeci omogući najbolje odrastanje”
Full Article 4 minutes read

Bilić: „Želimo opremiti gradski dječji vrtić da bude najbolji, najsuvremeniji i da djeci omogući najbolje odrastanje”

Tijekom ove godine dovršit će se velika investicija u obnovu, odnosno dogradnju Dječjeg vrtića “Radost” u Ludbregu, vrijedna 3,12 milijuna kuna.

Riječ je o projektu za koji su sredstva osigurana preko Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Da radovi idu prema planiranom uvjerio se u četvrtak gradonačelnik Ludbrega Dubavko Bilić koji je obišao vrtić. Tom je prilikom naglasio da je ovaj projekt za Grad Ludbreg od iznimnog značaja jer Grad i na taj način pokazuje koliko im je briga za djecu važna.
-Odlučili smo se za projekt skromnijih razmjera, za razliku od drugih sredina, s obzirom da u gradu već funkcioniraju dva privatna vrtića, a gradit će se još jedan u budućnosti. Želimo opremiti naš gradski dječji vrtić da bude najbolji, najsuvremeniji i da djeci omogući najbolje odrastanje, najbolje početne godine koje su kasnije neprocjenjive u životu svakoga pojedinca – rekao je Bilić i dodao:
-Prijavili smo se na natječaj ruralnog fonda, dobili više od 3 milijuna kuna i započeli smo radove. Vjerojatno ćemo i premašiti ovu brojku jer u dogradnji i spajanju dvaju objekata uvijek postoje neki problemi koji se nisu mogli predvidjeti. Ni to nije problem za nas jer želimo da ova priča završi dobro, da bude temelj i postavi standarde i za druge vrtiće, da vide na koji način treba brinuti o našim najmlađim sugrađanima.

Inače, stari dio objekta vrtića sagrađen je 1966. Uslijedila je dogradnja 80-ih godina te adaptacije s ciljem energetske učinkovitosti: zamjena pokrova krovišta, fasada i stolarija od 2010.godine. Tu su i adaptacije unutarnjeg prostora koje su konstantne iz godine u godinu ovisno o potrebama.

U Dječjem vrtiću „Radost” trenutno je 140 mališana, kapaciteti su puni, a i lista čekanja za sljedeću godinu već je popunjena, istaknula je ravnateljica vrtića Zvjezdana Jadanić.
-Najvažnija je bila briga za najmanje, djecu rane predškolske dobi od jedne do tri godine, gdje su nam kapaciteti puni i nemamo dovoljno prostora za sve koji bi htjeli dati djecu u vrtić. Upravo smo zato dogovorili da ovaj novi objekt bude namijenjen isključivo za djecu jasličke dobi. Očekujemo da ćemo moći primiti barem 20 jasličara više, a da postojeće kapacitete malo rasteretimo i dobijemo mogućnost prihvata još jedne skupine – kazala je Jadanić uz napomenu da se stari dio vrtića obnavlja u kontinuitetu.
-Prošle godine smo obnovili dvorište i stavili nove sprave na igralište. Od starih garaža napravili smo djeci prostoriju za vježbanje i kad se pomaknemo u novi dio, onda će se taj dio osloboditi za tjelesne aktivnosti i čeka nas opremanje.
Očekujemo da će radovi završiti sljedeće jeseni, iako je s Ministarstvom dogovoreno da to može biti i proljeće 2021. Stiže i nova oprema, a mi se jako veselimo novim igračkama, opremi i samom vrtiću – rekla je ravnateljica.

Gradonačelnik Bilić naglasio je da je za Grad Ludbreg predškolski odgoj vrlo važan.
-To je jedino što trenutačno smijemo i možemo raditi u potpunosti onako kako mi to želimo. Grad i ja osobno sudjelujemo u jednom istraživanju UNICEF-a vezanom uz kvalitetu usluga za predškolsku dob i mogu reći da je Ludbreg jedna od naprednijih sredina u Republici Hrvatskoj, ne samo po onome što se nudi najmlađim sugrađanima, nego i po uvjetima koje Grad osigurava – od cijene, prehrane i svih drugih stvari koje stvaraju dobru sliku. Želja nam je da i dalje imamo najkvalitetnije, ali i najjeftinije vrtiće u Varaždinskoj županiji, ali i da naše tete i stričeki koji rade u vrtićima budu sretni i zadovoljni na svome radnom mjestu. Prošle i ove godine smo sa sindikatom dogovorili i povećanje plaća, znači dodatna ulaganja i u taj dio, a djeci omogućujemo besplatne tečajeve stranih jezika i razne druge sadržaje koji roditelje čine mirnijima, a djecu zadovoljnijima – zaključio je Bilić.

Dodajmo i da Dječji vrtić “Radost” provodi projekt “EKO GARDENS IN OUR KINDERGARTENS”. Projekt je zamišljen kao razmjena iskustava u ekološkom vrtlarenju i ekološkim aktivnostima između tri vrtića, vrtića Radost iz PAZARDZIKA (Bugarska), vrtića Pvlina Veljanova iz KHOCHANIA (Makedonija).

Glavni cilj projekta je promicati razmjenu iskustva i praktičnog znanja između dječjih vrtića i drugih organizacija s ciljem uključivanja najboljih stručnjaka iz različitih područja i različitih društveno-gospodarskih organizacija koje će dovesti do unapređenja predškolskog odgoja. Projekt je vrijedan 125 tisuća eura.  Vodeći partner na projektu je Grad Ludbreg.

s.kalajdžija i a.kučić/sjever.hr

23.01.2020.

Input your search keywords and press Enter.