Now Reading:
FOTO Veselo na Vincekovom u Presečnu uz finu kapljicu i dobru glazbu
Full Article 3 minutes read

FOTO Veselo na Vincekovom u Presečnu uz finu kapljicu i dobru glazbu

Udruga vinara i voćara „Pinta” iz Novog Marofa 21. godinu zaredom organizirala je feštu za Vincekovo. Uz zalaganje članova s vinskog položaja Presečno, na brijegu Čistije u vinogradu domaćina Dominika Meštrića – Grofa prigodno je obilježen blagdan svetog Vinka tradicionalnim okupljanjem članova udruge te ostalih mještana ljubitelja dobre kapljice.

Program je, također već tradicionalno, započeo svetom misom, ovog puta u kapelici sv. Florijana u Presečnom, a predvodio ju je velečasni Mario Rukelj, župnik u Oštricama. Nakon blagoslova vinograda i vinogradara uslijedio je prigodni obred rezidbe trsa, a veselom se društvu i ove godine pridružio gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

-Svake godine na jednom brijegu novomarofskog kraja održava se Vincekovo, a domaćin je uvijek netko od naših vinogradara. Udruga „Pinta”, Turistička zajednica i Grad Novi Marof zajedno organiziraju ovu manifestaciju već dugi niz godina. Osim toga, Udruga „Pinta” sudjeluje u mnogim manifestacijama vezanim uz Turističku zajednicu i Grad i drago mi je da su uspjeli organizirati i ovo Vincekovo – rekao je gradonačelnik Jenkač te pritom zaželio vinogradarima puno uspjeha u radu uz što manje vinskih bolesti, a što više kvalitetnog prinosa odnosno kvalitetne kapljice u njihovim bačvama.

Upravo je po ovoj manifestaciji udruga „Pinta” najpoznatija u Varaždinskoj županiji, ali i na području sjeverozapadne Hrvatske, istaknula je to predsjednica udruge Ankica Kuzmić.

-Osim tradicionalnog Vincekovog koje obilježava početak vinogradarske godine, „Pinta” organizira Martinje i doček Nove u podne te aktivno sudjeluje u svim događajima Grada Novog Marofa. Trenutno brojimo 150 članova, no postoji veliki interes tako da će se u narednom razdoblju ta brojka povećati – naglasila je predsjednica udruge.

Da su vina na ovom području kvalitetna, potvrdio je domaćin Dominik Meštrić – Grof, čiji vinograd broji 2400 trseva.

-Vina su jako dobra na ovo području. U 21. godini održavanja Vincekova digli smo visoko nivo kvalitete – rekao je Grof koji je po drugi puta domaćin manifestacije. Rekao je kako je prošle vinogradarske godine bilo dosta bolesti pa se nada da će ove godine biti bolje.

Druženje je nastavljeno uz glazbu domaćeg sastava „Terca” te nastup marofskih kuburaša „Grebengradske haramije”, sekcije SD Temrika Novi Marof kojima je ovo bio prvi nastup. Udruga „Pinta” i ove se godine pobrinula da nitko ne ostane gladan i žedan: uz svježe i kuhano vino, pripremao se i grah, gulaš, špek te kobasice i jeger na ražnju.

sjever.hr 19.01.2020.

Input your search keywords and press Enter.