Now Reading:
Počeo 4. Kajkavski vikend – u Novom Marofu čuvaju i njeguju svoju kajkavsku kulturu
Full Article 3 minutes read

Počeo 4. Kajkavski vikend – u Novom Marofu čuvaju i njeguju svoju kajkavsku kulturu

Novi Marof

U organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Novi Marof u petak je počeo trodnevni Kajkavski vikend. Već četvrta manifestacija svjedoči da su organizatori pogodili s kulturnom manifestacijom koja građanima Novog Marofa i šire okolice nudi sadržaje vezane uz tradicijsku kulturu, koju želimo sačuvati.
Ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Ivana Kušek podsjeća da je termin za kajkavsku kulturu u Kulturnom centru „Ivan Rabuzin“ u Novom Marofu uvijek rezerviran u trećem vikendu siječnja.
– Uvijek je to treći vikend u siječnju i započinjemo ga otvorenjem izložbe. Ove godine to su rukotvorine Blanke Škiljan. Ona je svestrana, samouka umjetnica iz Podruta. Gospođa je ’44. godište, ali je vrlo aktivna i na svim našim kulturnim događanjima, kao i na webu i na facebooku, pravi je primjer cjeloživotnog učenja – kazala je Kušek.
Nakon otvorenja izložbe uslijedio je koncert Kajkavski popevki. Ove su godine veliku dvoranu KC-a popunili Natalija Zrinski, Dora Vuraić, Juraj Galina, Etno duo Goga & Željko, Zvonimir Gažić, Dečki ‘z bregov i Ivica Pepelko.
– Ulaznica više nema. Možemo reći da već tradicionalno rasprodamo sve ulaznice u rekordnom roku – rekla je ravanateljica POU-a uoči koncerta.
Na otvorenju 4. Kajkavskog vikenda bio je i gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač koji naglašava da i ova manifestacija svojim sugrađanima nudi zanimljive sadržaje, ali i čuva nešto što ne smijemo zaboraviti niti zapostaviti.
– Novi Marof je dio kajkavskog govornog područja. Kaj je najstariji jezik u Hrvata. Treba ga njegovati, da ne dozvolimo da se zaboravi, pogotovo bogatstvo kajkavskog jezika i kajkavskog izričaja. Od sela do sela kajkavski ima svoje specifičnosti. Danas sve više standardni jezik ulazi u govor ljudi, tako da je važno da čuvamo kajkavski jezik i kajkavsku kulturu. Ona ima o čemu govoriti, ona je prebogata, ona opisuje naš kraj i moramo se svojim jezikom ponositi. Često puta kajkavci kad odlaze u druge krajeve zaborave svoj kaj i možemo reći da se srame. Upravo je ovaj način promocije kajkavskog izričaja i narodnog stvaranja prilika da se to sačuva i da se kajkavski jezik govori – rekao je gradonačelnik Jenkač.
Nakon otvorenja izložbe rukotvorina Blanke Škiljan i koncerta Kajkavskih popevki, 4. Kajkavski vikend u Kulturnom centru „Ivan Rabuzin“ u Novom Marofu nastavlja se u subotu u 15 sati prezentacijom rada i radionicom udruga koje njeguju tradicijske običaje te, prošle godine prvi put organiziranim, gastro izazovom. Ove godine su to varivo i slatki kolač, a za to su se javile žene iz Udruge žena Ključ, Majda Trubelja i Snježana Kovač. U 17 sati bit će predstavljen prijevod Malog princa na kajkavski – „Mali Kralević“, a u 19 sati nastupit će Dramska udruga KAJ s monodramom „Nekad i sad“.
Kajkavski će vikend završiti u nedjelju, kada u 16 sati počinju „Dječji kajkavski dani“. Ovogodišnji je natječaj na temu „Čez oblok dok poluknem“ i pristigla je 31 pjesma.
Ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta osvrnula se i na posjećenost manifestacije.
– Prošle godine imali smo velik odaziv na kajkavski tjedan, a prvi pokazatelji su da će i ove godine biti tako, ako ne i više. To nas veseli jer za sljedeću, petu godinu najavljujemo poseban koncert, koji će zasad još ostati tajna – najavila je Ivana Kušek.

sjever.hr

18.01.2020.

Input your search keywords and press Enter.