Now Reading:
U 2019. 14% više dolazaka i 12% više noćenja u Zagrebačkoj županiji
Full Article 3 minutes read

U 2019. 14% više dolazaka i 12% više noćenja u Zagrebačkoj županiji

Zagrebačka županija

U 2019. godini 14 posto više dolazaka i 12 posto više noćenja u Zagrebačkoj županiji

U Zagrebačkoj županiji se nastavlja višegodišnji trend rasta turističkih pokazatelja. Prema podacima e-Visitora Zagrebačka županija je u 2019. godini zabilježila 139.720 turističkih dolazaka, što je za 14 posto više nego tijekom 2018. godine, a porastao je i broj noćenja za 12 posto i to s 205.003 na 229.827.

I prošle godine Zagrebačku županiju su posebice posjećivali strani gosti koju su ostvarili 107.821 dolazaka i 169.732 noćenja, a najviše ih je bilo iz Kine i Južne Koreje, a zatim tradicionalno iz Njemačke, Italije, Nizozemske, Francuske i SAD-a.

Najposjećeniji gradovi bili su Velika Gorica, Samobor i Jastrebarsko koje bilježi porast turističkih noćenja za 35 posto velikim dijelom zahvaljujući novootvorenim hotelima. Turisti su najviše odsjedali u hotelima, objektima u domaćinstvu te kampovima, a prema organizaciji dolazaka čak 75 posto ih je dolazilo individualno, dok ostalih 25 posto agencijski.

„Zdravstveni turizam u Ivanić-Gradu, vjerski turizam u Krašiću, shopping turizam u Rugvici, ciklo turizam diljem županije kao i vrhunska eno-gastro ponuda te bogata kulturna baština naši su aduti koje iz godine u godinu razvijamo i unapređujemo“, rekao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić nadodavši da je u proračunu za 2020. godinu za turizam osigurano 7,3 milijuna kuna.

Tako će i ove godine biti raspisan natječaj za obnovu i opremanje smještajnih jedinica, te njihovih pratećih sadržaja s ciljem povećanja standarda i kvalitete poput bazena, wellnesa, zabavnih parkova itd. Također, za gradove i općine raspisat će se javni poziv za sufinanciranje izgradnje, rekonstrukcije i uređenja javne turističke infrastrukture kao i uređenja okoliša objekata javne turističke infrastrukture, a novost je i postavljanje znakova dobrodošlice na državnim i županijskim cestama.

Kao i prethodnih godina Županija će podržati organizaciju turističkih manifestacija kao i rad Turističke zajednice Zagrebačke županije čija direktorica Ivana Alilović u 2020. godini najavljuje: „Još konkurentniji model upravljanja turizmom s naglaskom na pozicioniranje i promociji destinacije Zagrebačke županije temeljenu na integriranom identitetu područja i portfelju doživljaja s uporištem na teritorijalni kapital i regionalne specifičnosti, kulturnu baštinu i tradiciju te lokalni proizvodni i uslužni sustav“.

U 2020. godini kreće i naplata turističkih pristojbi prema novom Zakonu koje se u Zagrebačkoj županiji kreću, ovisno o pojedinom gradu i opći, od 7 do 12 kuna po osobi i noćenju za boravak u smještajnim objektima, odnosno .d 5 do 8 kuna u kampovima.

foto: arhiva

sjever.hr 08.01.2020.

Input your search keywords and press Enter.