Now Reading:
Koncertom KUD-a Belec završena “Zlatarska božićnica”
Full Article 3 minutes read

Koncertom KUD-a Belec završena “Zlatarska božićnica”

kud belec

Tradicionalna manifestacija  „Zlatarska božićnica“, koju organizira zlatarsko Pučko otvoreno učilište dr. Jurja Žerjavića, uz potporu Grada Zlatara i Turističke zajednice, završena je 5. siječnja koncertom „Na tem mladem letu“ KUD-a Belec, u župnoj crkvi Sv. Marije Snježne. Peti novogodišnji koncert belečkih glazbenika raznih generacija privukao je pozornost publike,koja je gotovo sat vremena prije početka ispunila crkveni prostor. Ne samo iz Belca, nego i iz Zlatara, Belečkoga Završja, Donje i Gornje Batine…Publiku je pozdravio domaćin,  belečki župnik, vlč. Milan Pušec.

U programu, kojim su dominirali božićni napjevi i omiljene pjesme, predstavile su se svojim glazbenim dostignućima sve sekcije KUD-a (sekcije folklornog pjevanja i dječjeg folklora, te tamburaška), čijoj uspješnosti djelovanja pridonose voditelji  Martina Jakuš i Robert Mihovilić.  Sudionik koncerta bio je i višeglasni Župni zbor Majke Božje Snježne, koji uspješno djeluje pod vodstvom Marka Maleka Solgata.

Među mladim glazbenicima pljesak su zavrijedili tamburaški virtuoz Martin Žučko iz Zlatara, koji se ogledao i kao orguljaš, te Marko Majić koji se solistički predstavio svirajući gajde, narodni  puhački instrument.

Gosti koncerta bili su poznati zagorski glazbenik Rajko Suhodolčan, koji je otpjevao dva božićna napjeva,  Adeste fideles i Kyrie Eleison, te svoju skladbu „Stara hiža“, i „Sinovi atara“ iz Zagreba. Riječ je o zagrebačkim Šokcima, koji svojim djelovanjem pridonose očuvanju nematerijalne  kulturne baštine Slavonije, Baranje, Srijema , Bosanske Posavine i Bačke. Rade na očuvanju sakralnih napjeva  pučkim načinom izvođenja. Svim sudionicima na uistinu kvalitetnom programu zahvalili su predsjednica KUD-a  Martina Koledić i zamjenik zlatarske gradonačelnice Stanko Majdak.

Zbog jakoga vjetra nije održano najavljeno „Nebo želja“, zajedničko puštanje lampiona na nogometnom igralištu.

www.sjever.hr/zlatar.hr 08.01.2020.

Input your search keywords and press Enter.