Now Reading:
KRALJ BLAGDANSKOG STOLA Kuglof s grožđicama – bez kvasca i dizanja, gotov za tren!
Full Article 3 minutes read

KRALJ BLAGDANSKOG STOLA Kuglof s grožđicama – bez kvasca i dizanja, gotov za tren!

Želite li uživati u okusima tradicionalnog starinskog kuglofa, ali biste voljeli skratiti pripremu ovog kolača, pročitajte recept za brzu verziju kuglofa bez kvasca i dizanja, gotovu za tren.

Kolači od dizanog tijesta nekad su bili nezaobilazni dio blagdanskog stola, a uz orehnjače i makovnjače, za Božić se obvezno pekao i kuglof s grožđicama. U međuvremenu su ove stare klasike na našim stolovima zamijenile nove vrste kolača, a u kuhinje se uvukle moderne recepture.
S obzirom na nedostatak vremena, težimo tome da sve napravimo što brže, pa tako i božićne kolače, a slastice od dizanog tijesta iziskuju malo više vremena za pripremu. Želite li uživati u okusima tradicionalnog starinskog kuglofa, ali također biste voljeli skratiti pripremu ovog kolača, donosimo vam recept za brzu verziju kuglofa bez kvasca i dizanja, gotovu za tren.

Potrebni sastojci:
– 4 jaja
– 30 dag brašna
– 15 dag šećera
– 15 dag maslaca + 1 mala žlica za mazanje kalupa
– 10 velikih žlica mlijeka (za tijesto) + 10 za namakanje
– 10 dag grožđica
– 4 velike žlice ruma
– 1 naranča (neprskana)
– 2 male žlice praška za pecivo
– prstohvat soli
– malo krušnih mrvica za posipavanje kalupa
– malo šećera u prahu

Priprema

1. Grožđice dobro operite pa ih zalijte s 10 žlica mlijeka i pustite da se namoče. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo. Namažite kalup za kuglof maslacem. Pripazite na to da dobro namažete sve rubove i udubljenja, a nakon toga kalup pospite krušnim mrvicama.
2. U posudu stavite maslac sobne temperature pa mu dodajte šećer i sol. Miksajte dok ne dobijete glatku smjesu, a u nju potom naribajte koru jedne naranče. Zatim u smjesu dodajte jedno po jedno jaje i dobro izmiksajte nakon svakog jajeta.
3. Umiješajte u smjesu mlijeko i rum. Zatim dodajte brašno pa opet promiješajte, a naposljetku u smjesu dodajte namočene grožđice. Ubacite u kalup i pecite oko 40 minuta na 180 Celzijevih stupnjeva. Kada je pečen, kolač će se odvojiti od kalupa, a je li uistinu gotov, provjerite tako što ćete ga na nekoliko mjesta probosti čačkalicom. Ako je čačkalica nakon ubadanja čista i na njoj nema vlažnih ostataka smjese, kolač je gotov.
4. Pustite kuglof da se ohladi u kalupu, a zatim ga prebacite na tanjur za serviranje i pospite šećerom u prahu.

sjever.hr 15.12.2019.

Input your search keywords and press Enter.