Now Reading:
U Čakovcu izložba fotografija nastalih u projektu Muzej za POGLED
Full Article 3 minutes read

U Čakovcu izložba fotografija nastalih u projektu Muzej za POGLED

izložba u cakovcu

Muzeju Međimurja Čakovec otvorena je izložba fotografija i predstavljena je publikacija koja opisuje rezultate druge godine projekta Muzej za Pogled, namijenjenoga djeci i roditeljima Udruge za autizam Pogled. Autorice projekta Erika Nađ-Jerković, akademska slikarica, muzejska savjetnica likovnih zbirki MMČ i Jelena Klinčević, mr. spec. klinička psihologinja iz Psihologijskog centra u Čakovcu, vanjska stručna suradnica Udruge Pogled, ove godine osmislile su novu koncepciju kreativno – psiholoških radionica za djecu u kojima je kao vanjski suradnik sudjelovao fotograf i grafički dizajner Marko Vučenik.

Radionice MzP 2019. u kojima je sudjelovalo dvanaestero djece, u dobi od 8 do 17 godina, organizirane su za vrijeme proljetnih školskih praznika. Konačni rezultat kreativnoga rada djeca i njihovi roditelji, kao i opća javnost, mogu vidjeti na izložbi fotografija Marka Vučenika koja ostaje otvorena do 6. siječnja 2020. godine.

Muzej Međimurja Čakovec omogućio je da mala zbirka umjetničkih fotografija nastalih na radionicama bude interpolirana u Likovnu galeriju i mjesec dana dostupna javnosti. Prilika je to da stručna i opća javnost vide kako radionice ovoga formata omogućavaju djeci u spektru autizma da aktivno participiraju, dakle da komuniciraju i da produciraju emocionalni doživljaj i njegovu fizičku ekspresiju koja ostaje trajno zabilježena objektivom profesionalnoga fotografa.

Metodologiju rada autorice projekta opisuju u publikaciji čiju vizualnu okosnicu čine autorske fotografije Marka Vučenika. Publikacija, koja je financirana sredstvima Grada Čakovca – prijatelja djece, daje uvid u metodiku likovnoga i psihološkoga rada prilagođenoga ovoj specifičnoj populaciji i, kako ističe recenzentica, prof. dr. sc. Sonja Briski Uzelac, teoretičarka umjetnosti: „publikacija projekta Muzej za Pogled je svakako spona kojom se postiže  vidljivost ove problematike u društvu i senzibilizira komunikacija u korist onih kojima je ona najpotrebnija.“  Prema riječima recenzentice projekta Tatjane Žižek, mr. spec. školske i predškolske psihologije: „Projekt Muzej za POGLED  je originalan i autentičan primjer inkluzivne prakse u kojoj se okruženje prilagođava pojedincu te se vodi računa o individualiziranim specifičnim razvojnim potrebama osoba s poremećajem iz autističnog spektra… Ovo je dokaz da se MOŽE kad se HOĆE i kad se STRUČNO promisli KAKO.“

www.sjever.hr/cakovec.hr 13.12.2019.

Input your search keywords and press Enter.