Now Reading:
REDEA proslavila 15. rođendan – Posavec: „REDEA je partner i prijatelj općinama i gradovima, ali i poduzetnicima”
Full Article 3 minutes read

REDEA proslavila 15. rođendan – Posavec: „REDEA je partner i prijatelj općinama i gradovima, ali i poduzetnicima”

Regionalna razvojna agencija Međimurje REDEA obilježila je 15. obljetnicu postojanja i rada

U 15 godina REDEA je postala prepoznatljiva u Međimurju i šire kao respektabilan institucija, istaknula je ravnateljica REDEA-e Sandra Polanović Marinović.
-Prvih deset godina bila je priprema, radili smo puno na EU projektima, razvoju Međimurja, pripremi dokumentacije. A zadnjih pet godina je stvarno bilo intenzivno. Ovdje u Međimurju može se vidjeti velik broj gradilišta, financiran iz EU fondova. Uvijek se volimo pohvaliti da smo sudjelovali u jakom velikom broju tih projekata – obnova fortifikacije Starog grada, obnovi i opremanju dnevnih bolnica, nova zgrada turističke zajednice, Metalska jezgra koja se gradi. Za neke projekte će se tek čuti poput Regionalnog centra kompetentnosti u strojarstvu, važnog u obrazovanju – rekla je na svečanosti Polanović Marinović.
Dodala je kako je REDEA realizirala više od stotinu projekata, a radi se o iznosima iznad 85 milijuna eura. Trenutno su u provedbi projekti vrijedni 30 milijuna eura.
-Kao javna ustanova od prošle godine i dalje radimo na razvoju Međimurja. Jedan od prvih zadataka nam je izraditi plan razvoja Međimurske županije. Ulazimo u novu financijsku perspektivu Europske unije gdje se očekuju velika sredstva – kazala je ravnateljica ove agencije u kojoj je trenutno 24 zaposlenih.

Jedan od kompleksnijih projekata Agencije je rekonstrukcija i revitalizacija Starog grada Čakovec.
-Trebalo je pripremiti opsežnu dokumentaciju da bi mogli doći do prijave, a nakon prijave tek dolazi posao oko provedbe, koji dosta glavobolje izazova. Također Metalska jezgra je nešto što je počelo kao jedna priča usmjerena poduzetnicima, a sad je okrenuta više prema istraživanju, razvoju i potpori poduzetnicima kroz taj istraživačko-razvojni proces. To su višegodišnji projekti, a neki manji, soft, mogu se pripremiti u tri mjeseca od ideje do prijave – rekla je Ana Kralj, zamjenica ravnateljice REDEA-e.
 

Na 15. rođendanu REDEA-e bio je i međimurski župan Matija Posavec koji je naglasio:
-Implementacija europskih projekata, koji su nama ulaskom Hrvatske u EU omogućili ubrzani razvoj Međimurja, podrazumijeva da imate organiziran kompletni sustav od osmišljavanja do realizacije projekata. REDEA godišnje oko 10 milijuna kuna povuče iz raznih općih i međunarodnih fondova i to govori o njihovoj svrsi i održivosti, govori i o činjenici da je partner i prijatelj općinama i gradovima, ali i da je partner poduzetnicima koji sigurno lakše mogu ulagati u tehnologiju, otvarati nova radna mjesta, zapošljavati ljude i generalno postavljati standarde, i u promjeni strukture gospodarstva, ali i u općem optimizmu.
Posavec je dodao da će REDEA i dalje kao javna ustanova biti usmjerena na pomoć javnom sektoru da bude brži, efikasniji i djelotvorniji u smislu pomoći prema građanima kao krajnjim korisnicima.
-S početnih dva milijuna kuna dotacije iz županijskog proračuna, danas se to svelo na nekih 400 tisuća. Sve ostalo su uspjeli naći na tržištu. Vjerujem da će 2020. godina zbog novog sustava rada javnih ustanova to biti posloženo da neće više biti niti kune potrebno iz javnih proračuna, nego da će sami moći biti u potpunosti održivi. Ali ne samo hladni pogon, nego da kroz realizaciju svih projekta mogu ulagati u njihov daljnji razvoj, edukaciju i usavršavanje – zaključio je međimurski župan.

m.sopek i n.kalajdžija/sjever.hr

13.12.2019.

Input your search keywords and press Enter.