Now Reading:
Proračun Krapinsko-zagorske županije za 2020. iznosi 246,8 milijuna kuna
Full Article 4 minutes read

Proračun Krapinsko-zagorske županije za 2020. iznosi 246,8 milijuna kuna

proracun kzz

U Krapini se u utorak, 10. prosinca, održala 18. sjednica Županijske skupštine Krapinsko – zagorske županije, na kojoj je donesen proračun za 2020. godinu. Bez sredstava proračunskih korisnika, Proračun Županije za 2020. godinu, iznosi 246.801.659,94 kuna, što je za 0,5% manje u odnosu na 2019. godinu, kada je iznosio 248.066.134,39 kuna. Ove godine novost je da se Izmjenama i dopunama Zakona o sustavu državne uprave, od 1. siječnja 2020. godine, poslovi Ureda državne uprave povjeravaju Županiji. Sredstva za obavljanje povjerenih poslova doznačivat će se Županiji iz Državnog proračuna, a predviđen je iznos od 9 milijuna kuna.

Prijedlogom proračuna, osim potpora gospodarstvu, turizmu, poljoprivredi, školstvu, zdravstvu, obuhvaćena je i realizacija kapitalnih ulaganja kao što su energetska obnova 6 škola, Poslovno-tehnološki inkubator, sanacija odlagališta otpada, sportska dvorana u Hraščini i mnogi drugi u iznosu od 55,3 milijuna kuna.

Porez na dohodak, izvorni, planiran je u visini do 54,5 milijuna kuna, što je 2,8 više u odnosu na ovu godinu, dok su primici od zaduženja planirani u iznosu od 35,6 milijuna kuna zbog financiranja dijela kapitalnih ulaganja.

Vijećnik Stjepan Ranogajec dao je amandman na proračun tražeći da se se povećaju sredstva za sport za 400 tisuća kuna što je župan Kolar odbio obrazloživši kako ukupna sredstva za županijsku sportsku zajednicu iznose milijun kuna, ali ne treba zaboraviti da se grade i sportske dvorane, tako da se ne može reći da županija ne vodi brigu o sportu.

Vijećnik Danijel Vnuk osvrnuo se također na proračun istaknuvši kako je na sjednici Vlade, koja se održala prošli tjedan u Krapini, obećano 3,6 miijardi kuna, a u proračunu se nije planiralo niti jedno novo gradilište.

“Većina zaključak koje je donijela Vlada nema rokova, nego obećanja da će se razmotriti i da će se pokrenuti nešto. 1,6 milijarda kuna odnosi se na brzu cestu od Zlatar Bistrice do Marije Bistrice sa spojem na Breznički Hum koja će se početi graditi 2021. godine, te na izgradnju tunela na autocesti Zagreb-Macelj i to je već 2,3 milijarde kuna. Sa elektrifikacijom pruge prelazimo preko 3 milijarde kuna. Ne omalovažam rad Vlade, ali treba biti realan. Zahvalio sam se premijeru Plenkoviću na sastanku na magnetu za opću bolnicu i proglašenja referentnog centra za robotiku Krapinske Toplice. Što se tiče investicija, mi sada radimo 9 škola i 3 sportske dvorane i ako nemamo spremnu projektnu dokumentaciju, s čime ćemo aplicirate na natječaje? I svakome načelniku i gradonačelniku sam rekao da Krapinsko-zagorska županija ne može iz izvornih prihoda financirati izgradnju dvorana, a projektnu dokumentaciju smo zajedno isfinancirali kako bismo stvorili uvjete za prijave na natječaje”, pojasnio je župan Kolar.

m.sopek/sjever.hr 11.12.2019.

Input your search keywords and press Enter.