Now Reading:
Ministrica Blaženka Divjak u posjetu gradu Ivancu
Full Article 4 minutes read

Ministrica Blaženka Divjak u posjetu gradu Ivancu

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u utorak je boravila u gradu Ivancu. U vijećnici se susrela s gradskom upravom s kojom je porazgovarala o aktualnoj problematici dogradnje Osnovne škole Ivanec.

– Razgovarali smo na koji način može Ministarstvo odnosno Vlada pomoći kako bi se i problem dogradnje škole riješio. Prema našem zakonu, to se može na tri načina riješiti, no prema onom što je sada na stolu, konkretno se odnosi ili na JPP, gdje država može sufinancirati dogradnju, ili projekt cjelodnevne nastave koji s jedne strane koristi kredit svjetske banke, a koji bi trebao uči u pilot razdoblje od jeseni iduće godine, a onda nakon toga i u program nove financijske omotnice 2021.-2027. Projekt cjelodnevne nastave sad je prioritet Ministarstva, tako da sam sigurna da ćemo, za razliku od ove financijske omotnice iz koje se nije moglo ulagati ništa u škole, to promijeniti – rekla je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Gradonačelnik Milorad Batinić rekao je kako bi za Ivanec bilo prihvatljivo svako rješenje koje će omogućiti nastavu u jednoj smjeni, a ono što je također prioritet je produženi boravak. 
– Mi smo spremni, danas na Gradskom vijeću ide odluka, odnosno potvrda Županijske skupštine da se ide po modelu JPP-a. Taj je model vrlo jednostavan. Mislim da je po projekcijama cijena gradnje i nadogradnje jednog dijela škole oko 25 milijuna kuna, međutim po modelu JPP-a to je puno skuplje jer plaćate i kapital i održavanje. Već smo realizirali u mandatu gradnju potpuno nove škole u Salinovcu po modelu JPP-a, nadogradnju škole u Radovanu po tom modelu i ne vidim razlog zašto ne bi i Ivanec, ukoliko je to jedina opcija, a očito je – rekao je gradonačelnik Batinić te dodao kako Grad puno investira u školstvo, oko 1,5 milijuna kuna, iako nema nikakvu zakonsku obvezu i odgovornost.


Nakon sastanka s gradskom upravom ministrica se uputila u obilazak Srednje škole Ivanec u pratnji svojih suradnika, ravnateljice Lidije Kozina, župana Varaždinske županije Radimira Čačića te gradonačelnika Milorada Batinića. Kratko je sudjelovala na nastavi, a potom je održala sastanak s djelatnicima škole.

– Danas smo ovdje da bismo promovirali sljedeći val ulaganja u opremanje škola. Vi znate da smo mi opremali kabinete prirodoslovlja i tehničkog početkom ove godine s 43 milijuna kuna, a sada 42 milijuna kuna dajemo za namjensko opremanje škola. Ovdje je naglasak na umjetničke i društveno-humanističke predmete poput glazbenog, likovnog i tjelesnog, onda jezične tehnologije i tek onda na kraju na prirodoslovlje. Malo smo okrenuli prioritete na način da svaka škola dobije 1800 kuna po svakom razrednom odjeljenju. Konkretno ovdje 41 tisuća za SŠ, 54 za OŠ – dodala je ministrica Divjak.

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić rekao je kako je Varaždinska županija kontinuirano ulaže u sve škole.

– Ostala nam je još samo Osnovna škola Ivanec za koju su projekti napravljeni i očekujemo da krenemo odmah čim dobijemo papire. To je zadnja škola, nakon što ćemo danas završiti energetsku obnovu i potpisati u okviru sljedećih 7, 8 dana dogradnju u Ivancu, mi smo gotovi sa svim školama. Ono gdje će Ministarstvo obrazovanja zaista uložiti, a do sada nije, u velikom i ozbiljnom iznosu, to je škola u Iliji. Ministarstvo sudjeluje s 80%, 15% mi, a 5% lokalna samouprava. To je veliki projekt od 56 milijuna kuna i tu je bitan doprinos Ministarstva – rekao je župan te dodao kao je Varaždinska županija jedna od rijetkih koja je oduvijek pri samom vrhu ulaganja u obrazovanje.

Ulaganjima je zadovoljna ravnateljica Srednje škole Ivanec Lidija Kozina. Istaknula je kako smatra da su imali sreće što su sudjelovati u eksperimentalnom programu jer su se tako bolje pripremili za frontalnu provedbu reforme.

– U ovih godinu dana najbitnije je bilo dobro pripremiti nastavnike na nove načine rada i poučavanja. Naravno da treba vremena i nastavnicima i učenicima da se pripreme na to, da budu aktivni. Jako su nam bila bitna i ulaganja koja su se realizirala tako da možemo kvalitetnije izvoditi nastavu u skladu s promjenama – zaključila je ravnateljica.

Nakon posjeta Srednjoj školi, ministrica Divjak krenula je u Osnovnu školu I. Kukuljevića Sakcinskog Ivanec u obilazak učionica i kabineta opremljenih sredstvima MZO.

m.furlan/sjever.hr 11.12.2019.

Input your search keywords and press Enter.