Now Reading:
Odazovite se božićnom balu u dvorcu Klenovnik i pomozite u njegovom obnavljanju
Full Article 3 minutes read

Odazovite se božićnom balu u dvorcu Klenovnik i pomozite u njegovom obnavljanju

Zaposlenici Opće bolnice Varaždin, Službe za plućne bolesti i TBC Klenovnik, u suorganizaciji s Općinom Klenovnik, 14. prosinca 2019. godine s početkom u 18 sati, organiziraju Drugi Božićni bal.

I ove godine bal je humanitarnog karaktera, a prikupljena sredstva bit će namjenjena za obnovu „Velike dvorane“ bolnice u Klenovniku.
– Velika dvorana, koju želimo obnoviti, sagrađena je početkom dvadesetog stoljeća, točnije 1925.godine., u jednom od dva paralelna krila koja su se u to vrijeme dogradila postojećem objektu dvorca Drašković. Kako 1927. godine dvorac postaje sanatorij za liječenje TBC, dvorana je u početku služila kao blagovaona, kinodvorana, i mjesto za druženje ondašnjim bolesnicima. Tijekom godina i reorganizacije bolnice, dvorana služi brojnim aktivnostima zaposlenika i bolesnika. Danas je koristimo za održavanje stručnih skupova, predavanja, trajne edukacije liječnika i sestara. Dvoranu koristi i udruga oboljelih i liječenih od karcinoma pluća „Kaj sad“ koja je osnovana od strane naših bolesnika i zaposlenika Službe za plućne bolesti i TBC Klenovnik. Održavaju se predavanja za bolesnike i njihove obitelji, kazališne predstave, obilježavanja datuma od važnosti u zdravstvu, akcije dobrovoljnog davanja krvi i slično – objasnila je glavna sestra Službe za plućne bolesti i TBC Klenovnik Mirjana Geci, dipl.med.techn., ujedno i članica organizacijskog odbora bala.

Predviđeni trošak sanacije i obnove unutrašnjosti „Velike dvorane“ , koji bi obuhvatio zidove, stop, stolariju, rekonstrukciju postojećeg parketa, stolariju, elektroinstalacije i ostale potrebne radove je oko 1.600.000,00 kuna.
– Drugi Božićni bal koji organiziramo samo je uvod u naša nastojanja da prikupimo potrebna sredstva. Cilj je bio da pokažemo našu motiviranost da sami pokrenemo neke aktivnosti za obnovu dvorane. Prošle smo godine preko ugovora o donaciji s našim dugogodišnjim dobavljačima, prikupili određena sredstva, zato smo ih i ove godine pozvali na bal, kao i gospodarstvenike našeg kraja – nastavila je Mirjana Geci.
Određena sredstva osigurala je i „Središnja služba za projekte, fondove Europske unije akreditaciju OB Varaždin“, prijavom na Poziv „Program ulaganja u zajednicu“. Sklopljen je ugovor između Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Opće bolnice Varaždin o sufinanciranju radova i usluga za projekt „Zamjena klasičnih rasvjetnih tijela s novom LED rasvjetom i opremanje audio –vizualnom opremom u Velikoj dvorani dvorca Drašković u Klenovniku“. Planirana vrijednost projekta je 159.640,28 kn s PDV-om.

Tema ovogodišnjeg bala je Ilirski preporod. Kroz cjelokupni program, kostimografiju i uređenje dvorane, želja je organizatora, goste i uzvanike vratiti nekoliko stoljeća unatrag.
Organizatori bala program planiraju započeti kratkom prezentacijom „Ilirski preporod“ koju će održati Marijeta Fištrek, dipl.med.techn. Nakon toga uslijedit će glazbeni program u kojem će sudjelovati Gabrijela Hrženjak (sopran) i Rafaela Čanžar (mezzosopran) te Danijel Oto, profesor klavira i korepeticije Glazbene škole Varaždin, kao klavirska pratnja solisticama, zatim članovi KUD-a Rudolf Rajter pod dirigentskom palicom Jelene Šambar, Brass kvintet Lepoglava, kao i Oktet Adaggio pod vodstvom Željka Hutena, Glazbena škola Varaždin, Područni odjel u Ivancu – voditelj prof. Mislav Vudjan, gitaristi: Ivan Domagoj Friščić (7. razred OŠ), David Brglez (4. razred OŠ), Tena Ćorko (6. razred OŠ).

Zahvalu organizatori upućuju i HNK Varaždin, intendantici Jasni Jakovljević kao i kostimografu Mladenu Grofu Jerneiću, koji su im, kako za prošlu, tako i za ovu godinu, ustupili kostime za ovu prigodu.

www.sjever.hr

10.12.2019.

Input your search keywords and press Enter.