Now Reading:
Kristijan Staničić (HTZ): „Vjerujem da Međimurje čeka svijetla turistička budućnost”
Full Article 5 minutes read

Kristijan Staničić (HTZ): „Vjerujem da Međimurje čeka svijetla turistička budućnost”

Hrvatska je turistička zajednica, u suradnji s Turističkom zajednicom Međimurske županije, danas organizirala radni sastanak u sklopu kojeg je direktor HTZ-a Kristjan Staničić direktorima turističkih zajednica s područja Međimurske županije predstavio plan rada HTZ-a za iduću turističku godinu, ključne strateške projekte te glavne promotivne aktivnosti.

Sudionicima je predstavljen i novi paket turističkih zakona kojima će se od iduće godine regulirati sustav turističkih zajednica te nova uloga HTZ-a-.
-Bio je ovo konstruktivan sastanak, plodonosan razgovor u kojem smo se dotakli niza tema koje se odnose na funkcioniranje na lokalnoj i regionalnoj razini, ali i zajedničkih projekata i budućih zajedničkih zadaća koje ćemo provoditi sukladno novom zakonskom okviru. Taj će okvir dati mogućnost sufinanciranja određenih projekata koji su danas predstavljeni, a koji idu u pravcu revitalizacije i valorizacije kulturne i povijesne baštine, ciklo turizma, dakle aktivnog i zdravstvenog turizma i enogastronomije, i onoga što je po nama vrlo važno, a to je edukacija. Na taj ćemo način kroz novi zakonski okvir, kroz Fond za turistički nedovoljno razvijena područja i kontinent, ali i Fond udruženih turističkih zajednica omogućiti sufinanciranje svih onih projekata koji će doprinijeti daljnjem razvoju turizma, povećanju smještajnih kapaciteta i osmišljavanju i realizaciji novih turističkih proizvoda i ukupne turističke ponude. Vjerujem da Međimurje čeka svijetla turistička budućnost – kazao je Staničić.

Govoreći o najavljenoj racionalizaciji, Staničić je kazao da će se ona ogledati u drugačijoj raspodjeli turističke pristojbe i ulaganju financijskih sredstava iz boravišne, odnosno turističke pristojbe i turističke članarine u provedbi svih projekata koje će svaka razina turističke zajednice provoditi u skladu sa zadaćama koje definira Zakon o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma.
-Vjerujem da če vrlo brzo biti vidljivi prvi rezultati takvih aktivnosti i financiranja takvih aktivnosti. Kontinentalni dio Hrvatske, uključujući Međimurje, ima veliku šansu za budući razvoj turizma upravo kroz izmjene zakona, kroz Fond za turistički nedovoljno razvijena područja i kontinent i Fond za udružene turističke zajednice – rekao je.

Posavec podsjetio: Međimurje najuspješnija turistička destinacija kontinentalne Hrvatske

Župan Matija posavec izrazio je zadovoljtsvo đto je Glavni ured HTZ-a odabrao Međimurje kao prvu županiju za mjesto sastanka i planiranje određenih projekata.
-To nije slučajno jer je Međimurje najuspješnija turistička destinacija kontinentalne Hrvatske. Drago nam je zbog toga, to je nagrada, ali i odgovornost da mi s jedne točke na kojoj smo sada, a ta je točka trostruka Europska destinacija izvrsnosti, zaštita UNESCO-vih vrijednosti koje ovdje imamo, brojka od više od 200 tisuća noćenja koja je već probijena, do svega onoga što nas čeka iduće godine u kojoj će participacija iz proračuna za segment turizma premašiti 14 posto izvornog prihoda prihoda proračuna županije. Takvu financijsku potporu nema ni jedna županija u kontinentalnom turizmu – naglasio je župan Posavec i najavio:
-Ono što definitivno namjeravamo iskoristiti je mjesto rođenja sv. Jeronima ovdje na području Međimurja, 160 godina prve željezničke pruge u Hrvatskoj, 400 godina rođenja Nikole Šubića Zrinskog – to su brendovi koji mogu promovirati Hrvatsku u svijetu, što će biti posebno važno u svjetlu predsjedanja Hrvatske Europskom unijom.

Županova zamjenica Sandra Herman izrazila je zadovoljstvo sastankom te zahvalila voditeljima ureda i predsjednicima turističkih zajednica s područja Međimurske županije na dosadašnjoj suradnji te Glavnom uredu HTZ-a koji je, kako je istaknula, u više navrata prepoznao kvalitetne projekte i kvalitetan rad koje županijska TZ provodi na terenu.
-Tu je onda i zadovoljstvo gostiju, o čemu govore i nagrade koje smo osvojili u ovoj, ali i u proteklim godinama. Sigurna sam da ćemo i u skladu s novim zakonom biti dobar pokrovitelj i voditelj čitavog sustava s našim turističkim zajednicama na području županije – kazala je Herman.

Zadovoljan sastankom je i direktor TZ Međimurske županije Rudi Grula koji je istaknuo da u formiranju Fonda za udruživanje vidi potencijal za sufinanciranje brojnih projekata koje međimurska turistička zajednica ima.
-Prezentirali aktivnosti i projekcije za naredno razdoblje i prema riječima direktora HTZ-a, svi su naši ciljevi u skladu s onime što nas u narednom periodu čeka. Formirat će se fond za nerazvijene turističke zajednice, odnosno prostor Hrvatske i Fond za udruživanje u kojem vidimo potencijal za sufinanciranje svih naši brojnih projekata. Također, zajednički ćemo, kao što smo i dosad odlično surađivali s Glavnim uredom HTZ-a, raditi na novim marketinškim aktivnostima i zadovoljstvo mi je reći da smo 99,9 posto stvari usuglasili i da nas očekuje jako dobro razdoblje.
Smatram da će se u narednom razdoblju Međimurje, sustav turističkih zajednica, još i povećati jer mi samo šest JLS pokrivamo sa sustavom. Racionalizacije se Međimurje ne treba bojati jer sve turističke zajednice posluju izuzetno ekonomski i na svaki drugi načina racionalno – rekao je Grula i zaključio:
-Novim će zakonom sve te zajednice ojačati, kako kadrovski, tako i financijski. Sve imaju projekte i oslanjaju se i na EU sredstva , a važno je i da iza sebe imaju svoje jedinice lokalne samouprave i Međimursku županiju.

s.kalajdžija i a.kučić/sjever.hr

10.12.2019.

Input your search keywords and press Enter.