Now Reading:
DAN GRADA LEPOGLAVE: Škvarić – “Ovo je godina u kojoj imamo što za reći i čime se ponositi”
Full Article 6 minutes read

DAN GRADA LEPOGLAVE: Škvarić – “Ovo je godina u kojoj imamo što za reći i čime se ponositi”

povelja lepoglava

U sklopu obilježavanja Dana grada Lepoglave u Domu kulture u ponedjeljak je održana svečana sjednica Gradskog vijeća. Gradonačelnik Marijan Škvarić rekao je kako ove godine imaju što za reći i čime se ponositi.

Posebno bih istaknuo da ove godine obilježavamo nekoliko obljetnica koje bitno određuju pojam i status našega grada. Prvo bih istaknuo kako ove godine slavimo 620. obljetnicu prvog pisanog traga našeg grada Lepoglave, a obilježavamo i deset godina kako je naš grad Lepoglava zajedno s Pagom i Hvarom ušao na popis reprezentativne svjetske nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Mogu reći još jednu obljetnicu, a to je da ovaj objekt slavi 10. godina kako se održavaju svečane sjednice na ovom području. Riječ je o projektu vrijednom milijun eura, kojim je ovaj objekt postao centar svih kulturnih, društvenih, gospodarskih i inih događanja, ne samo našeg grada, već i cijele naše regije – rekao je Škvarić.

Gradonačelnik je istaknuo i brojne projekte koji se provode u svrhu poboljšanja komunalne, gospodarske i društvene infrastrukture.

Ovo je godina kada Grad ima najveći proračun, 33 milijuna kuna, a čak 25 milijuna je komunalna infrastruktura. Gradili smo ceste, nogostupe, javnu rasvjetu, parkirališta, društvene domove. Ove godine smo počeli i s dva projekta „Wifi4U” kako bismo svim kućanstvima omogućili pristupu brzom internetu. Sufinanciramo i vanškolske aktivnosti, cijenimo izvrsnost učenika i podupiremo je novčanim sredstvima. Studentima su isplaćene stipendije po 700 kuna, a isplatili smo i božićnice umirovljenicima. Važno je istaknuti i da će sva djeca sljedeće jeseni moći krenuti u vrtiće jer trenutno gradimo dva vrtića. Ukupna vrijednost investicije je 16 milijuna kuna, a vjerujem da će našim dobrim i odgovornim gospodarenjem sva ta djeca ići besplatno u vrtiće. Investiramo u ono najvrednije, a to su naša djeca, mladi i mlade obitelji za koje smo osigurali potpore za nekretnine, a aktivirali smo i POS stanogradnju – rekao je Škvarić te dodao kako je trenutno u Lepoglavi 117 nezaposlenih, najmanje u posljednjih 20 godina, za što se zahvaljuje gospodarstvenicima koji omogućuju razvoj grada, ali i radna mjesta.

Govoreći o radu Gradskog vijeća, odnosno odlukama koje se donose, predsjednik Vijeća Robert Dukarić istaknuo je da u Gradu postoji jedinstvenost i konsenzus, posebice kada se na dnevnom redu sjednica bitne odluke i prijedlozi.

-Odradili smo sedam sjednica sa 78 točaka dnevnog reda i sve odluke smo donosili odgovorno u demokratskom okruženju i u dobrobit za naš grad i naše građane – rekao je Dukarić i podsjetio na nekoliko važnijih odluka donesenih tijekom godine koja je na izmaku.

Između ostalih, donijeta je odluka o mjerama sufinanciranja smještaja djece s područja grada Lepoglave u dječje vrtiće, ali to nije sve.
-Kada smo kod dječjih vrtića, veseli me što smo dva temelja već postavili: prvi na Višnjici za izgradnju novog vrtića i drugi temelj u Lepoglavi, za dogradnju postojećeg vrtića. Lepoglava je jedini grad u Hrvatskoj koji u jednoj godini gradi dva vrtića, odnosno jednoga gradi, a drugog dograđuje. Na to moramo biti ponosni i sretni jer to daje nadu i određenu sigurnost, da mlade obitelji ostaju u našem gradu – naglasio je Dukarić.

Govoreći o ovogodišnjem gradskom proračunu, predsjednik Gradskog vijeća je kazao da je bio najveći dosad.
Vidi se da to nije samo mrtvo slovo na papiru, već se vidi na terenu da se čitavu godinu radi i radit će se i dalje. Zahvaljujem posebno hrvatskoj Vladi, Varaždinskoj županiji i svim prijateljima saborskim zastupnicima, pogotovo iz naše županije, koji nisu okrenuli leđa, već su se borili za našu županiju i za naš grad Lepoglavu. Od srca im zahvaljujem na tome. Vjerujem da će se suradnja i prijateljski odnosi razvijati i dalje uz sveukupno zadovoljstvo – zaključio je Robert Dukarić. U ime Varaždinske županije dan grada Lepoglave čestitao je i zamjenik župana Tomislav Paljak.

U ovim je prigodama red tražiti najsvjetlije moguće točke vezane uz obilježavanje ovakvih događaja i veseli me što ovdje u Lepoglavi iz godine u godinu imam priliku svjedočiti vrlo aktivnom i prosperitetnom životu ljudi i razvitka ovoga grada – rekao je Paljak.

Saborski zastupnik Anđelko Stričak čestitao je svima koji su pridonijeli tome da Lepoglava bude što uređenije mjesto za život svakog čovjeka.

Često ističem da je lijepo biti na tribinama, navijati i kritizirati, a treba i zaigrati. A kada zaigraš, treba pokazati i rezultate. Aktualna Vlada na svim poljima rezultate ima i svima koji su tome pridonijeli ja od srca čestitam. Rezultati u gradu Lepoglavi su zaista za svaku pohvalu, ali bitno je naglasiti i neke koji još slijede. Nadamo se da će se iduće godine krenuti s projektom brze ceste Varaždin-Ivanec-Lepoglava o kojoj se puno priča, a kreće se i s projektom aglomeracije – rekao je Stričak te dodao kako se trenutno u županiji odvijaju investicije vrijedne preko 2 milijarde kuna.

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar istaknuo je kako je puno ideja, kreacija i projekata vidio u gradu Lepoglavi u zadnjih 20-ak godina.

Prije dvije i pol godine povećan je proračun Gradu Lepoglavi ne samo da bi imali komunalne i društvene infrastrukture, nego i kako bi se mogli javljati na sve one fondove koji su se otvorili. Vidimo jako puno projekata, dva vrtića, a koliko tek energetskih obnova i javljanja na sve druge projekte, a sve zahvaljujući onom prvom povećanju proračunu. Prije par tjedana potpisan je i ugovor za projektiranje brze ceste, a paralelno idemo i s otkupom zemljišta – naglasio je Štromar.

Na svečanoj su sjednici dodijeljena javna priznanja Grada Lepoglave tvrtki IZO-ING, Udruzi umirovljenika Grada Lepoglave, Dariji Vusić, Mirku Drušku te Nevenu Putaru za doprinos ugledu i promociji Lepoglave u zemlji i inozemstvu.

Svečano je potpisana i povelja o suradnji između Saveza izviđača Hrvatske i Grada Lepoglave čime je započeo proces stjecanja statusa Grada prijatelja izviđača.


m.sopek/sjever.hr 10.12.2019.

Input your search keywords and press Enter.