Now Reading:
BOŽIĆNA ZVIJEZDA Prekrasna, ali osjetljiva – evo kako je njegovati
Full Article 2 minutes read

BOŽIĆNA ZVIJEZDA Prekrasna, ali osjetljiva – evo kako je njegovati

Božićna zvijezda otvara svoje crveno lišće na Božić kao prekrasan dar djetetu u jaslicama, pa se još naziva i “cvijet Svete noći”.

Već desetljećima je najpopularnija blagdanska biljka, no vrlo je osjetljiva i treba je dobro paziti. Ako je dobro njegujete, može potrajati i dugo nakon Božića.
Posebno je osjetljiva na promjene u temperaturi i već prijevoz do doma je može uništiti ako su temperature vrlo niske.
Zbog toga je treba kupovati u trgovinama gdje cvijet nije bio izložen hladnoći, a obratite pažnju i na izgled listova koji trebaju biti čvrsti i pravilnog oblika.

Donosimo tri savjeta kojih se trebate držati:
Najbolje mjesto – zvijezde vole sunčevu svjetlost i više joj odgovaraju zapadni, istočni i južni prozori. Ako možete, izbjegavajte sjeverne prozore jer tada ne dobiva dovoljno svjetla. Također, nije dobro ni da je na direktnom Suncu.

Temperatura – božićnu zvijezdu treba čuvati na toplome mjestu, ali ne blizu radijatora, otvorenih prozora ili ovlaživača zraka da se ne bi sušila. Najbolje joj odgovara temperatura od 15 do 21 °C, a po noći 12 °C. Zato ako možete, noću je premjestite na hladnije mjesto.

Vlažnost i zalijevanje – svakodnevno provjeravajte vlažnost tla i zalijevajte ako je suho. Dobra ideja je prskanje vode po listovima svaki dan. Ako je zemlja suha, dobro je zalijte vodom, a potom višak vode bacite.

foto:agroklub

www.sjever.hr

08.12.2019.

Input your search keywords and press Enter.