Now Reading:
Obnovljen Društveni dom u Sudovcu – Jenkač: „ Društveni su domovi okupljališta mještana i centri društvenog života naselja”
Full Article 3 minutes read

Obnovljen Društveni dom u Sudovcu – Jenkač: „ Društveni su domovi okupljališta mještana i centri društvenog života naselja”

U subotu, 7. prosinca, u Sudovcu je upriličena svečanost otvorenja obnovljenog Društvenog doma.

Dio je to projekta Grada Novog Marofa tijekom kojeg su obnovljena tri društvena doma – u Orehovcu, Završju i Sudovcu, a riječ je o ukupnoj investiciji od 1,8 milijuna kuna.
Iako je investirano mnogo, s ulaganjima u domove će se nastaviti, najavio je novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač.
-Obnovili ih jesmo, ali svaki od tih domova treba i opremiti pa smo naručili novi namještaj. U Sudovcu imamo i prostore za vatrogasce, a i njihovo smo uređenje financirali sredstvima iz gradskog proračuna. To je veliko ulaganje koje smo za ovu godinu završili, ali ćemo s ulaganjima nastaviti u godinama koje su pred nama – rekao je Jenkač.

Naselje Sudovec specifično je jer je, slično kao i Završje, od centra Novog Marofa udaljeno gotovo 14 kilometara, a do nedavno je povezanost Sudovca s ostalim naseljima i centrom grada bila vrlo loša.
-Do prije desetak godina ni spojna cesta D22 nije bila asfaltirana iz poznatih razloga. Bila je, naime, na trasi prostora koji povijesno ima više značaja. S jedne strane, bilo je stratište poslije rata gdje je poubijano više od 500 hrvatskih vojnika i civila, a s druge strane, na tom je području jugoslavenska vojska imala svoje bunkere i zapovjedna središta pa godinama nisu dali urediti i asfaltirati tu cestu. Srećom, 2008. godine cesta je asfaltirana, a 1996. godine naselje Sudovec odvojilo se od Općine Gornja Rijeka i njihovom se željom, nakon referenduma, pripojilo gradu Novom Marofu. Upravo stoga, ova investicija ima veliko značenje i poklapa se s onom mojom agendom da je važno ulagati u društvene prostore koji postaju mjesta okupljališta mještana i centar društvenog života jednog naselja – istaknuo je Jenkač.

Na svečanosti otvorenja obnovljenog doma upriličena je vatrogasna vježba u kojoj su sudjelovali domaćini, vatrogasci DVD-a Sudovec te članovi Vatrogasne zajednice Novi Marof.
-Ovo je za cijeli Sudovec, pa tako i za nas vatrogasce, poseban dan. U obnovljenom Društvenom domu i mi ćemo imati svoje prostorije, ured i spremište, a isto ćemo tako koristiti malu i veliku dvoranu za svoje godišnje i izvještajne skupštine i svečane sjednice – kazao je Zvonko Štriga, predsjednik DVD-a Sudovec.

Ovo je Društvo najaktivnija udruga u naselju, a broji ukupno 140 članova, od kojih je 70-ak aktivnih te 12 operativaca. Imaju nekoliko ekipa, od djece i mladeži, do veterana, a Štriga je istaknuo i da su dobro opremljeni:
-Imamo ono najvažnije, ali dobro bi nam došlo još nove opreme i vjerujem da ćemo uskoro i to dobiti. Drago nam je da je Dom obnovljen, kako zbog nas vatrogasaca, tako i zbog ostalih mještana.

Brojni su od tih mještana nazočili svečanosti otvorenja Društvenog doma u Sudovcu, zadovoljni što će se odsad moći družiti i sudjelovati u brojnim manifestacijama, od kulturnih do zabavnih, u obnovljenom, primjerenijem i ljepšem prostoru.

www.sjever.hr

09.12.2019.

Input your search keywords and press Enter.