Now Reading:
Znate li zašto se čiste čizmice za Svetog Nikolu?
Full Article 2 minutes read

Znate li zašto se čiste čizmice za Svetog Nikolu?

čizmice sveti nikola

Znate li odakle dolazi tradicija stavljanja čizmice na prozor ili ispred ulaznih vrata večer uoči blagdana Svetog Nikole, 6. prosinca te zašto u nekim zemljama djeca vješaju čarapu iznad kamina?

Sveti Nikola jedan je od najpoznatijih, ali i najomiljenijih kršćanskih svetaca koji je činio puno dobrih djela. Rođen je 255. godine u Patari na poluotoku Male Azije, a postao je svećenik jer je želio širiti dobrotu. Rođen je u imućnoj obitelji i već kao dijete činio je dobra djela i darivao siromašne. Tijekom cijelog života borio se protiv nepravde i promicao ljubav prema bližnjima.

Današnje vjerovanje o svetom Nikoli stvoreno je na temelju brojnih legendi, od kojih jedna govori da je propalom plemiću pomogao nakon što je izgubio sav imetak te nije imao miraza za udaju svoje tri kćeri. Sveti Nikola mu je potom je krišom po noći ubacivao zlatnike kroz dimnjak, a oni su padali ravno u čarape koje su se sušile na ognjištu. Iz te se priče razvila legenda o Djedu Božićnjaku koji darove donosi kroz dimnjak, ali i običaj da se uoči blagdana Svetog Nikole u prozore ili pred vrata stavljaju čiste čizmice.

Ako još niste, očistite čizmice i stavite ih na vidljivo mjesto da ih sv. Nikola može napuniti darovima!

www.sjever.hr/missmama.hr/aktualno.hr 06.12.2019.

Input your search keywords and press Enter.