Now Reading:
Štromar najavio nove natječaje za energetsku obnovu višestambenih zgrada
Full Article 2 minutes read

Štromar najavio nove natječaje za energetsku obnovu višestambenih zgrada

lukacic stromar

Više od 1400 zgrada javne namjene je do sada obnovljeno ili su pri završetku obnove. Time je više od 70.000 učenika dobilo toplije i ugodnije prostore za učenje, obnovljeno je više od 390 škola, više od 90 vrtića, bolnice, istaknuo je Štromar

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar najavio je za siječanj otvaranje novih poziva za energetsku obnovu višestambenih zgrada, a potom i obnovu javnih zgrada te obiteljskih kuća.
-Više od 1400 zgrada javne namjene je do sada obnovljeno ili su pri završetku obnove. Time je više od 70.000 učenika dobilo toplije i ugodnije prostore za učenje, obnovljeno je više od 390 škola, više od 90 vrtića, bolnice – istaknuo je Štromar na konferenciji “Energetska obnova višestambenih zgrada”, prenosi Poslovni dnevnik. Napomenuo je kako je energetska obnova obuhvatila i preko 16.000 kućanstava. 

-Mi smo do sada ugovorili 90 posto svih sredstava koje imamo za energetsku učinkovitost, koje smo dobili od Europske komisije. Naše Ministarstvo je najviše do sada ugovorilo – naglasio je ministar graditeljstva. 
Najavio je da se sada idu na ulaganje u višestambene zgrade. Natječaj će biti u siječnju, a ova konferencija je, kako je rekao, prilika da svi oni koji žele obnoviti svoje višestambene zgrade dobiju sve informacije od struke, ali da im iskustva prenesu i oni koji su to to već radili kako bi na najkvalitetniji način iskoristiti raspoloživa sredstva.

-Prijavljujte se, jer korist je velika za višestambene zgrade. Osim što je ugodnije i toplije za građane, štedi se i novac. Novac ostaje u džepu, a ne troši se na energente za grijanje i hlađenje – poručio je Štromar, a prenosi Poslovni.hr
Na pitanje novinara zašto se tako dugo čekalo, gotovo tri godine, da se ponovno raspiše taj poziv, Štromar je objasnio da analizu sredstava rade kada što ostane, te da sada s tim ostatkom rade. Podsjetio je da se trenutno još završavaju obnove novih višestambenih i javnih zgrada.
-Ne može ni naš građevinski sektor sve to odraditi jer su to ogromna sredstva. U ove dvije godine je vrijednost svih projekata preko pet milijardi kuna i zato raste i građevinski sektor koji se u bruto društvenom proizvodu opet približava brojkama iz 2008. godine – istaknuo je ministar Štromar.

www.sjever.hr/poslovni.ht

05.12.2019.

Input your search keywords and press Enter.