Now Reading:
ZAVRŠEN ŠTRAJK U PZC-U. Nakon što je sud proglasio štrajk nezakonitim radnici jednoglasno odlučili – vraćamo se na posao
Full Article 3 minutes read

ZAVRŠEN ŠTRAJK U PZC-U. Nakon što je sud proglasio štrajk nezakonitim radnici jednoglasno odlučili – vraćamo se na posao

pzc

Kasno sinoć članovi Nezavisnog cestarskog sindikata u PZC-u Varaždin jednoglasno su donijeli odluku da prekidaju sa štrajkom i da se od danas ujutro vraćaju na svoja radna mjesta. Takva je odluka donijeta nakon što je Županijski sud u Zagrebu donio odluku da je taj štrajk, koji traje od 12. studenog, nezakonit.

Iako je odluka donijeta u ponedjeljak radnici su ostali još jedan dan u štrajku no sinoćnji sastanak donio je promjenu i štrajk se prekida.

Podsjetimo, dio radnika PZC-a, a koji su članovi Nezavisnog cestarskog sindikata, jednog od tri sindikata koji djeluje u toj tvrtki, napustili su pregovore oko kolektivnog ugovora i odlučili se na štrajk. U međuvremenu predstavnici druga dva sindikata koji zajedno broje više od 50 posto zaposlenih, potpisali su sa Upravom kolektivni ugovor.

Upravo je Županijski sud u obrazloženju ovakve presude naveo da je NCS inzistirao da se pregovori vode isključivo oko njegovog prijedloga kolektivnog ugovora, iako taj prijedlog nije bio rezultat dogovora sva tri reprezentativna sindikata, dok o prijedlogu s kojim su se suglasila preostala dva sindikata, Sindikat prometa i veza Hrvatske i Nezavisni sindikat radnika PZC Varaždin, nije uopće želio pregovarati.

-Ova dva sindikata imaju više od 50 posto radnika članova od ukupno sindikalno organiziranih radnika kod reprezentativnih sindikata (SPVH 29,68 % i NSRPZC 28,77 %) i s poslodavcem su kolektivni ugovor sklopila 31. listopada. Sud je mišljenja da time kolektivni spor više ne postoji pa nema niti zakonske osnove za štrajk te da je cilj kolektivnog pregovaranja ispunjen, bez obzira što Nezavisni cestarski sindikat tim kolektivnim ugovorom nije zadovoljan – stoji u pojašnjenju odluke.

Sud također ističe da poslodavac nema obvezu sklopiti drugi kolektivni ugovor, pored već sklopljenog, sa sindikatom koji nema više od 50 posto radnika članova, a NCS ih ima 41,55 %.

Inače, Nezavisni cestarski sindikat najavio je tužbu pri Vrhovnom sudu na ovakvu odluku Županijskog suda.

s.kalajdžija/sjever.hr 04.12.2019.

Input your search keywords and press Enter.