Now Reading:
Realizirane prve mobilnosti u sklopu Erasmus+ projekta „Seniori za baštinu“ zagorskih muzeja i knjižnica
Full Article 4 minutes read

Realizirane prve mobilnosti u sklopu Erasmus+ projekta „Seniori za baštinu“ zagorskih muzeja i knjižnica

U sklopu Erasmus+ projekta „Seniori za baštinu“, koji Muzej grada Pregrade Zlatko Dragutin Tudjina provodi u konzorciju s Muzejom Radboa iz Radoboja, Općinskom knjižnicom Krapinske Toplice i Gradskom knjižnicom Pregrada realizirane su sve četiri mobilnosti planirane za 2019. godinu.

Od 14. do 18. listopada 2019. je ravnateljica Općinske knjižnice Krapinske Toplice Nadica Majsec-Kobaš sudjelovala na strukturiranom tečaju pod nazivom „Information Literacy in Education“, koji je održan u Ateni u Grčkoj. Na tečaju je ravnateljica knjižnice učila o informacijskoj i medijskoj pismenosti, digitalnim alatima, Web 2.0 i 3.0 alatima i izvorima informacija, a boravak u Ateni iskoristila je i za posjet Nacionalnoj knjižnici, Knjižnici grada Atene i ostatcima Hadrijanove knjižnice.

Draženka Gretić, ravnateljica Gradske knjižnice Pregrada boravila je od 21. do 25. listopada 2019. na razdoblju promatranja tuđeg rada (tzv. job shadowing) u Mestnoj knjižnici Kranj u Kranju u Sloveniji, gdje je učila kako u Kranju provode edukativne programe, namijenjene osobama 3. životne dobi te se upoznala s projektom dobre prakse „Modro brati in kramljati“. U sklopu programa posjetila je i knjižnice u Radovljici i na Bledu, Mestnu knjižnicu Ljubljana i Medgeneracijski center u Kranju.

Od 21. do 25. listopada 2019. je Davor Špoljar, ravnatelj Muzeja grada Pregrade Zlatko Dragutin Tudjina sudjelovao na Erasmus+ strukturiranom tečaju pod nazivom „The World our Classroom: Museums and Cultural Landscapes“ u Pireju u Grčkoj. Ravnatelj muzeja na tečaju je učio kako kreirati edukativne programe u muzejima za odrasle osobe kroz povezivanje muzejske građe i kulturne baštine. Tijekom mobilnosti, ravnatelj muzeja posjetio je i Muzej Akropole, Posejdonov hram na Sounionu, Muzej Benaki i Muzej SS Hellas Liberty.

Ivana Hazulin, ravnateljica Muzeja Radboa iz Radoboja, sudjelovala je od 7. do 11. studenoga 2019. na strukturiranom tečaju pod nazivom „Cultural Heritage education and story-telling“ u Bruxellesu u Belgiji. Ravnateljica muzeja na tečaju je učila kako kreirati edukativne programe u muzejima na temu kulturne baštine, kako kreirati edukativne programe na temu pripovijedanja uz pomoć digitalnih tehnologija te o neformalnim oblicima obrazovanja i mogućnostima korištenja različitih digitalnih alata. Osim toga, ravnateljica muzeja posjetila je sjedište Europske komisije i Prirodoslovni muzej Belgije.

Svim sudionicima su po završetku mobilnosti izdani certifikati o uspješnom sudjelovanju te dokumenti Europass Mobilnost, koji bilježe ishode učenja, stečenih tijekom mobilnosti.

Podsjetimo, projekt Erasmus+ odabran je za financiranje od strane Agencije za mobilnost i programe Europske unije te mu je odobrena potpora u iznosu od 31.774,00 EUR. Projekt se provodi 24 mjeseca, odnosno od 01.09.2019. do 31.08.2021. godine. Cilj projekta je kreiranje stalnih edukativnih programa na temu baštine u knjižnicama i muzejima, namijenjenih osobama 3. životne dobi. Također, 2. prosinca 2019. u galerijskom prostoru Muzeja grada Pregrade održano je i diseminacijsko događanje pod nazivom „Erasmus+ projekt Seniori za baštinu – od ideje do mobilnosti“, namijenjeno djelatnicima muzeja, knjižnica, pučkih otvorenih učilišta i odgojno-obrazovnih ustanova s područja Krapinsko-zagorske županije.

www.sjever.hr/pregrada.hr 04.12.2019.

Input your search keywords and press Enter.