Now Reading:
Predsjednica Kolinda u Varaždinu: Posjetila Sveučilište Sjever i obišla Advent, a za kraj otišla na božićno druženje u Arenu
Full Article 3 minutes read

Predsjednica Kolinda u Varaždinu: Posjetila Sveučilište Sjever i obišla Advent, a za kraj otišla na božićno druženje u Arenu

Kao što je i najavljeno, danas je u Varaždinu predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, kandidatkinja HDZ-a za novi mandat na Pantovčaku,, a svoj je posjet započela na Sveučilištu Sjever, gdje je studentima govorila o nekoliko aktualnih tema.

Grabar-Kitarović je istaknula da se od početka svojega mandata zalaže za decentralizaciju koju smatra jednim od ključeva rješavanja pitanja svih pitanja u Hrvatskoj, a to je demografija.
-Svaki dio Hrvatske jednako je bitan kao i Zagreb i moj cilj zadržati ljude u svim dijelovima Hrvatske, posebno mlade ljude. Za to, naravno, moramo pružiti temeljne uvjete, a jedan od njih je obrazovanje, posebno visokoškolsko obrazovanje i posebno STEM. Dakle, za mene je to doista jedna od okosnica decentralizacije. Poznato je da Sveučilište ima 26 studijskih programa te da se većim dijelom izvode programi iz STEM područja. Kad razmišljate danas o svojoj budućnosti, morate razmišljati ne samo o tome što volite, što vam se sviđa, što biste htjeli raditi, nego i o tome kakvo je tržište rada i kakvo će ono biti za 5, 10, 15, 20 godina, kako biste u ovom vremenu velikog širenja tehnologije i robotizacije imali radno mjesto koje neće biti ugašeno – poručila je Grabar-Kitarović studentima.
Istaknula je i da od početka svojeg mandata snažno potiče interes učenika za područje STEM-a, zbog čega je, kako je naglasila, bila i meta nekad neopravdanih i neutemeljenih kritika, ali je zaključila da je dokazano bezbroj puta da zemlje koje imaju razvijene programe iz ovog područja i vrsne STEM stručnjake bilježe snažan gospodarski razvoj.

“Reforma obrazovanja ne donosi rezultate”

Predsjednica se osvrnula i na nedavno objavljene rezultate PISA testova, izrazivši žaljenje što su tako loši za hrvatske učenike.
-Rezultati tih istraživanja pokazuju da naš obrazovni sustav umjesto da idemo naprijed, na žalost ide unatrag. Ne možemo nikako biti zadovoljni tim rezultatima za 2018. godinu. Na žalost, mislim da je to jedan od dokaza da ova reforma obrazovanja o kojoj toliko pričamo ne donosi rezultate i da moramo žustrije krenuti. Nema mjesta svađama oko ideoloških pitanja, trebamo se usredotočiti na ljude, studente, učenike.
Moramo puno više pozornosti posvetiti razvoju STEM područja u cjelini, kako bi se razvijali kao moderno društvo znanja i napretka. STEM zanimanja su zanimanjima budućnosti i za mladiće i za djevojke, a obrazovne politike nisu i ne smiju biti politički ukras stranaka niti sredstvo ideoloških obračuna.

Kako se na Sveučilištu Sjever između ostalog izvodi diplomski sveučilišni studij Sestrinstvo – Menadžment u sestrinstvu, predsjednica se osvrnula i na tu profesiju.
-Profesije kao što su medicinske sestre zasigurno neće nestati, one su iznimno potrebne i tražene, kako kod nas tako i u Europi. Kad uđete u naše bolnice vidite da treba popraviti zidove, tehnologija nam je koliko-toliko na razini, ali još se uvijek ne ulaže dovoljno u ljude. Odlaze nam liječnici, odlaze nam sestre, još malo moramo uložiti u tehnologiju i nadogradnju sustava kako bismo spriječili odljev medicinskih sestara iz Hrvatske – rekla je Grabar-Kitarović.

Nakon Sveučilišta Sjever, predsjednica je obišla adventski uređeno središte grada, a svoj će posjet Varaždinu završiti na božićnom druženjem u varaždinskoj Areni.

s.kalajdžija i a.kučić/sjever.hr

04.12.2019.

Input your search keywords and press Enter.