Now Reading:
U varaždinskom kazalištu otvoreno 6. bijenale kazališnog plakata
Full Article 3 minutes read

U varaždinskom kazalištu otvoreno 6. bijenale kazališnog plakata

Danijela Grgić i Aljoša Bagola dobitnici su nagrade za najbolji plakat 6. bijenala kazališnog plakata u Varaždinu. Nagrađeni plakati, kao i ostalih 48 plakata dvadesetak drugih autora, izloženi su od sinoć u Velikoj koncertnoj dvorani varaždinskog Hrvatskog narodnog kazališta.

Bijenale kazališnog plakata u Varaždinu utemeljeno je 2009. godine, a na pet dosadašnjih izložbi izlagali su deseci dizajnera. Svojim su plakatima zastupljena brojna kazališta iz svih zemalja nastalih na području bivše Jugoslavije pa je tako i ovoga puta riječ o plakatima za dvadesetak kazališta iz Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Kosova i Hrvatske.

-Bijenale je danas najveća izložba te vrste kazališnog dizajna u jugoistočnoj Europi. Postala je vrlo ugledna i na nju se odazivaju ponajbolji dizajneri od kojih su neki i svjetski afirmirani, a naročito su istaknuti dizajneri iz Slovenije i Srbije. U proteklih deset godina na bijenalima su izložene stotine plakata koji pokazuju koje su tendencije i trendovi i što je to kazališni plakat, a najboljima se dodjeljuje nagrada koja nosi ime prerano preminulog varaždinskog slikara i dizajnera Gorana Merkaša. Moram reći da je razina plakata koju je kazalište imalo u vrijeme Merkašovog života, pogotovo 90-ih godina, nedosegnuta, to je sigurno. Poslije njega plakat je bio sasvim prosječan, ali u novije vrijeme situacija se ipak popravlja – rekao je Marijan Varjačić, pokretač Bijenala i autor izložbe.

Ove je godine žiri iznimno dodijelio nagradu dvama autorima, a oboje su plakate dizajnirali za slovenska kazališta. Naime, Grgić je nagrađena za plakat za predstavu „Ivanov” Slovenskog narodnog gledališča Ljubljana, a Bagola za plakat „Pohujšanje v dolini šentflorjansk”, dizajniran za SNG Ljubljana, Mestno gledališče ljubljansko i Cankarjev dom Ljubljana.

Ivan Duić, varaždinski akademski slikar-grafičar, predsjednik žirija 6. bijenala kazališnog plakata, naglasio je da je danas konstanta da ona kazališta koja su, kako je rekao, „top” u svojim zemljama imaju i najbolje plakate.
-Netko promišlja da je i to vrlo važan segment prezentacije, odnosno pokazivanja kvalitete, a to su od Slovenskog narodnog gledališča i Cankarjevog doma, do Beogradskog dramskog pozorišta gdje imaju vrhunske dizajnere. Zašto mi to radimo? Na neki način to je memorija na Gorana Merkaša koji je naša nacionalna vrijednost i u razgovoru s autorom izložbe došli smo do zaključka da bi možda bilo dobro da se iduće godine napravi nekakva retrospektiva, da mlađe generacije vide što je vrhunski plakat, a da to pokažemo i Hrvatskoj. Iako je varaždinsko kazalište u svojem nekom periodu osciliralo, Goran nikad nije napravio loš plakat. Mogao je i on oscilirati od onog vrhunskog, ali uvijek je tu bio kvalitetan plakat. To je nešto što bi se trebalo vidjeti, možda čak i izvan zemlje – rekao je Duić.
Bijenalna izložba u varaždinskom će kazalištu ostati otvorenom do 10. prosinca, dok će izbor najboljih plakata sa svih dosadašnjih bijenala biti izložen u galeriji Zlati ajngel u Varaždinu, od 10. siječnja iduće godine.

A.Kučić/Sjever.hr

28.11.2019.

Input your search keywords and press Enter.