Now Reading:
Veliko priznanje Gradu Samoboru
Full Article 3 minutes read

Veliko priznanje Gradu Samoboru

samobor

Svečanost se održala u ponedjeljak, 19. studenoga, u Starogradskoj vijećnici Skupštine grada Zagreba. Obilježila se njome se dvadeseta godišnjica akcije Gradovi i općine prijatelji djece. Grad Samobor dobio je još jedno veliko priznaje, Povelju za Naj akciju – Radionica stripa Svi smo drugačiji, u organizaciji Dječjeg foruma Samobor. Na svečanosti su od autora stripa prisutni bili Ivan Horvat iz OŠ Milana Langa i Neva Petravić iz OŠ Samobor. Rad samoborskih forumaša još jednom je dobio pohvale i vjetar u leđa za daljnje aktivnosti.

Sljedećeg su dana, 20. studenog, dvije samoborska forumašice, Lana Šurina i Marta Rugole iz OŠ Samobor držale govor u Hrvatskom saboru povodom 30-e godišnjice Konvencije o pravima djeteta. Izabrane su kao jedne od samo šest Dječjih vijeća i Dječjih foruma iz cijele Hrvatske. Njihova tema bila je Pravo na slobodno vrijeme i igru.

Govor prenosimo u cjelosti:

„Djeca imaju pravo na slobodne aktivnosti primjerene svojim mogućnostima, željama i sposobnostima. Odrasli su im dužni omogućiti ostvarenje ovoga prava, a izostanak kvalitetnih sadržaja slobodnog vremena jedan je od oblika zanemarivanja nas djece i naših interesa.Slobodno, ali osmišljeno vrijeme čine život smislenijim, raznovrsnijim, organiziranijim i kreativnijim. Mi se razvijamo kroz primjerene programe, amaterski upoznajemo znanstvene; tehničke;umjetničke; sportske sadržaje i aktivnosti. Slobodno je vrijeme najčešće određeno društvenim položajem djece i mladih, njegovim životnim iskustvom te navikama, isto tako i mogućnostima koje pruža društvena sredina. Naš je izbor hoćemo li to vrijeme provesti opuštajući se,aktivno ili pasivno, u zabavi, igri ili stvaralaštvu! Školskim i izvanškolskim aktivnostima pruža nam se „ruka pomoći i podrške“, a na nama je hoćemo li je prihvatiti ili odbiti. Slobodno vrijeme ima više namjena, tako ono služi za zabavu, razonodu, odmor, rekreaciju, tjelesnu i psihičku relaksaciju, stvaralaštvo, razvoj ličnosti, obavljanje poslova osobne prirode kao što je odlazak u slastičarnicu, kafić, u kazalište, kino, šetnju gradom. Ono također služi i za ljenčarenje, razmišljanje, odmor, maštanje, gledanje televizije, igranje igrica na računalu i ostalo. Od velike je važnosti i dati prostora djeci, mladima i odraslima da se opuste i da barem jedan dio slobodnog vremena provode sami sa sobom. Slobodno je vrijeme ono vrijeme koje djetetu preostane poslije ispunjavanja svih školskih i drugih obveza. Čini li Vam se da je omogućeno u svim lokalnim zajednicama jednako kvalitetno provođenje slobodnog vremena?“

www.sjever.hr/samobor.hr 22.11.2019.

Input your search keywords and press Enter.