Now Reading:
U Međimurskoj županiji održana početna konferencija projekta PRO HEALTH for Roma
Full Article 3 minutes read

U Međimurskoj županiji održana početna konferencija projekta PRO HEALTH for Roma

pro healt for roma

U petak, 22. studenog, u prostorijama Međimurske županije održana je početna konferencija projekta „PRO HEALTH for Roma“ koji okuplja čak osam provoditelja među kojima je i Grad Čakovec.

Cilj projekta je poboljšati pristup romskog stanovništva zdravstvenim uslugama, u ciljanim područjima Međimurske županije i Sremske Mitrovice. Romsko stanovništvo smatra se jednim od najugroženijih u Europi, a jedan od glavnih čimbenika koji utječe na kvalitetu života i osnaživanje romske populacije u široj zajednici je otežan pristup zdravstvenoj skrbi. Na temelju dostupnih istraživanja za Hrvatsku i Srbiju, osobe romske nacionalnosti često nisu registrirane u sustavima obveznog zdravstvenog osiguranja, nemaju pristup zdravstvenim sustavima, doživljavaju diskriminaciju i nedostaju im konkretna znanja o preventivnim mjerama kao i njihovim osnovnim pravima na zdravstvenu skrb.

Nizom aktivnosti u sklopu ovog projekta, pokušat će se osvijestiti romsku populaciju o pravovaljanoj zdravstvenoj skrbi, a samim time i produžiti njihov životni vijek koji je u prosjeku za 10 godina kraći od ostataka stanovništva u Europi. Tako će se angažirati suradnici, odnosno posrednici između zdravstvenih ustanova i romskog stanovništva, planirana je i obuka zdravstvenih radnika radi lakšeg svakodnevnog rada s pacijentima pripadnicima romske zajednice, osnivanje terenskih timova, kao i izrada studije izvedivosti za besplatne usluge prijevoza te izrada mjera akcijskog plana koje se odnose na zdravstveno uključivanje Roma. Sve mjere biti će uključene u regionalne akcijske planove za Međimursku županiju i Sremsku Mitrovicu kako bi se uskladile s Okvirom Europske unije za nacionalne strategije integracije Roma.

Na početnoj konferenciji među govornicima bio je i zamjenik gradonačelnika Grada Čakovca Zoran Vidović koji je naglasio kako se u jedino romsko naselje na području Grada, naselje Kuršanec Lug, kontinuirano ulaže te se radi na njegovom razvoju. Podržao je projekat „HEALTH FOR Roma“ te najavio kako će i Grad Čakovec svojim uključivanjem u njegovu provedbu, pridonijeti poboljšanju kvalitete života te zdravstvene skrbi Roma sa svog područja.

Uz Grad Čakovec i Međimursku županiju, partneri projekta koji će trajati godinu dana, su i Liječnici svijeta, Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije, Crveni križ Srbije, Crveni križ Sremska Mitrovica, Regionalna razvojna agencija Srem d.o.o. te Centar za ekonomsko unapređenje Roma.

www.sjever.hr 22.11.2019.

Input your search keywords and press Enter.