Now Reading:
Međimurska županija jedina nadomak EU normama – odvojeno prikupljaju 44 posto otpada
Full Article 4 minutes read

Međimurska županija jedina nadomak EU normama – odvojeno prikupljaju 44 posto otpada

posavec-coric

Međimurska županija predvodnik je u odvojenom prikupljanju otpada, pokazuju podaci Ministarstva okoliša za prošlu godinu. U toj županiji odvojeno je prikupljeno 44,5 posto  otpada, odnosno 101,13 kg po stanovniku Županije. Sa 25,4 posto slijedi ju Koprivničko-križevačka, pa Varaždinska sa 24 posto, Primorsko-goranska sa 17,7 posto i Osječko-baranjska sa 17 posto odvojenog otpada. Primorsko-goranska je po stanovniku odvojila 72,96 kg, Istarska 67,03 kg, a slijede ih Koprivničko-križevačka i Dubrovačko-neretvanska županija.

Prosjek odvojenog prikupljanja otpada za sve županije je svega oko 11 posto, a naša zemlja je dužna već do kraja sljedeće godine imati udjel od 50 posto. U protivnom, može nam uslijediti i kazna iz EU. Većina gradova, koje su uz općine zadužene za odvajanje komunalnog otpada, tvrde da se je udjel odvajanja ove godine znatno povećao, pa nije isključeno da do kraja 2020. godine i postignemo u EU zacrtani cilj od 50 posto odvojenog otpada. Županije u tom dijelu pridonose izgradnjom centara za gospodarenje otpadom.

Našoj je zemlji kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija za projekte kojima se povećava odvajanje otpada na raspolaganju 475 milijuna eura, a upravo je najveći dio namijenjen izgradnji centara. Mariščina i Kaštijun u Primorskoj-goranskoj i Istarskoj županiji su u funkciji, dok su preostali planirani centri u pripremi poput Bikarca, Babine Gore, Lećevice, Orlovnjaka…

Na području Međimurske županije izgrađeno je i uređeno 10 lokacija na kojima se gospodari otpadom u sklopu kojih se nalaze reciklaža dvorišta (uz to za svako naselje u Međimurskoj županiji osigurano je mobilno reciklažno dvorište), reciklažna dvorišta za građevinski otpad, građevine za biološki razgradivi otpad – kompostane, građevina za sortiranje posebnih kategorija otpada, centar za ponovnu uporabu. S obzirom da se posebne kategorije odvajaju na kućnom pragu i svako domaćinstvo dobiva posebni spremnik (kantu ili vreću) za odvojeno prikupljanje otpada, klasičnih zelenih otoka nema. U užem gradskom području (uglavnom grada Čakovca ) na javnim površinama postoji mogućnost odvojenog prikupljanja stakla, metala, plastike i papira. Također na području Županije na pojedinim lokacijama postoji mogućnost odvojenog skupljanja otpadnog tekstila i odjeće. Radi se o lokacijama Socijalne zadruge Humana Nova.

Svako domaćinstvo na području županije uključeno je u sustav sakupljanja, odvoza i zbrinjavanja miješanog komunalnog otpada i ima spremnik za miješani komunalni otpad. Također je svako domaćinstvo uključeno u sustav sakupljanja, odvoza, obrade biorazgradivog komunalnog otpada i ima posudu ili vreću za biorazgradivi komunalni otpad. Dio domaćinstva odlučio se je za kućno kompostiranje. Svako domaćinstvo putem spremnika ili vreće uključeno je u odvojeno sakupljanje papira, plastike, metalne ambalaže, tetrapaka i stakla. Isto tako svako domaćinstvo može koristiti uslugu sakupljanja krupnog (glomaznog) otpada, koja se uglavnom odvija prema unaprijed određenim terminima prema kalendaru odvoza otpada, ili se usluga prijevoza krupnog (glomaznog) otpada osigurava na zahtjev korisnika usluge putem ispunjavanja odgovarajućeg kupona. Postoji i mogućnost postavljanja spremnika za krupni (glomazni) otpad na unaprijed određenim lokacijama.

www.sjever.hr/zupan.hr 22.11.2019.

Input your search keywords and press Enter.