Now Reading:
U Koprivničko-križevačkoj županiji ne staju u pomoći gospodarstvu. I dalje subvencije na kamate
Full Article 4 minutes read

U Koprivničko-križevačkoj županiji ne staju u pomoći gospodarstvu. I dalje subvencije na kamate

koren banke

Gospodarstvenici iz Koprivničko-križevačke županije, zahvaljujući u četvrtak potpisanim ugovorima između Županije i poslovnih banaka, i dalje mogu do kredita uz vrlo povoljne kamate. Ugovori su potpisani na temelju odluke Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta kojom je povećan kreditni potencijal Koprivničko-križevačke županije po Programu „Kreditom do uspjeha 2014. Mjera 1 – Kreditom do konkurentnosti“. Ugovore o provedbi Programa potpisali su župan Darko Koren i predstavnici pet poslovnih banaka: Addiko Bank d.d., Erste&steiermärkische Bank d.d., Privrednom bankom Zagreb d.d., Podravskom bankom d.d. i Raiffeisenbank Austria d.d.

Koren se prije potpisivanja ugovora zahvalio bankama na praćenju poduzetnika i suradnji, ne samo u ovom, nego i u drugim oblicima. Za broj banaka s kojima se surađuje, naglasio je, da pokazuje usmjerenje kojim Županija ide a to je doprinos u pomoći gospodarstvu. Pohvalio je i same banke.

-Zaista se taj jedan model i uloga banaka promijenila na bolje u posljednjih nekoliko godina. Tome je zasigurno doprinijela i konkurencija ali i svijest kod banaka da svi moramo podnijeti teret odgovornosti za stanje u društvu. Svi smo usmjereni jedni na druge i bankarski sektor je tu sigurno jedan od važnijih. Svakako treba najaviti da se u idućoj godini planiraju nove linije sufinanciranje kamata za poduzetničke kredite – izjavio je župan uz poruku bankama da budu spremne. Kao krajnji cilj Koren je istaknuo jačanje gospodarstva gdje prije svega treba pomoći malom poduzetništvu, obrtima i OPG-ima.

-Naš cilj je da oni budu što jači jer što su oni jači i mi smo jači – zaključio je župan.

Pročelnik za gospodarstvo i komunalne poslove Marijan Štimac podsjetio je na 2015. kada su župan Koren, predstavnici Ministarstva obrta i poduzetništva te deset banaka, u veljači 2015. godine potpisali tripartitni Ugovor o provedbi programa „Kreditom do uspjeha 2014. Mjera 1 – Kreditom do konkurentnosti“, kao i deset bilateralnih ugovora s predstavnicima banaka kojim je poduzetnicima i obrtnicima s područja Koprivničko – križevačke županije osiguran kreditni potencijal od 41 milijun kuna.
Kreditni potencijal iskorišten je u listopadu 2017. godine za 35 kredita u ukupnoj vrijednosti 41.002.416,48 kuna, dok je ukupna vrijednost investicijskih projekata bila 61,7 milijuna kuna.

Razlog potpisivanja novih ugovora, odnosno dopuna ugovora jest odluka pet poslovnih banaka o smanjenu najviše kamate stope, a u ovom su trenutku raspoloživa dodatna sredstva za dodjelu kredita poduzetnicima u iznosu od pet milijuna kuna.

U ime banaka nekoliko je riječi rekao Nikola Gomerčić iz RBA koji je također naglasio zadovoljstvo što i banke mogu dati svoj doprinos razvoju poduzetništva. Za Koprivničko-križevačku županiju kazao je da je odličan primjer kako se radi na razvoju gospodarstva. Što se tiče same financijske situacije kazao je kaki su kamate na tržištu niske, da se gospodarstvenici mogu povoljno zadužiti i na taj način biti konkurentniji na europskom tržištu.

Korisnici kredita na temelju Programa i Ugovora o provedbi Programa su mikro, mali i srednji subjekti malog gospodarstva (d. o. o., j. d. o. o., obrti i profitne ustanove) koji ulažu na području Koprivničko-križevačke županije neovisno o sjedištu, odnosno prebivalištu.

s.kalajdžija/sjever.hr 21.11.2019.

Input your search keywords and press Enter.