Now Reading:
U Hrvatskoj je počela epidemija gripe – vrhunac se očekuje u prosincu!
Full Article 2 minutes read

U Hrvatskoj je počela epidemija gripe – vrhunac se očekuje u prosincu!

Trenutno su zabilježeni slučajevi obolijevanja od gripe u dva grada, a stručnjaci smatraju da oboljelih ima i u drugim dijelovima Hrvatske

U Hrvatskoj je počela epidemija gripe, potvrdili su iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Laboratorijski su dokazana četiri slučaja i to kod dvije osobe iz Zagreba i dvije iz Splita, piše Jutarnji list.
Vladimir Draženović, virusolog iz Nacionalnog centra za influencu (HZJZ) rekao je kako je kod četiri osobe izoliran tip A, a sutra će biti poznat podtip.

-Oboljeli su mlađi ljudi u rasponu od 10 do 30 godina,. Imaju klasične simptome, visoku temperaturu i bolove u tijelu. Na sreću, za sada nema komplikacija – rekao je Draženović.
Također, naveo je kako, nakon prošlotjednog slučaja gripe, koji je bio uvezen, tek sada možemo govoriti da je sezona počela.

-S obzirom na to da imamo potvrđenu gripu iz dva grada, vjerujem da je već polako ima i u drugim dijelovima Hrvatske – naveo je Draženović, za Jutarnji.hr.
Inače u tijeku je cijepljenje protiv gripe. Ove godine je osigurano 350 tisuća doza za rizične skupine, a ostali mogu cjepivo kupiti u ljekarnama. Cjepivo je četverovalentno što znači da pokriva oba podtipa virusa A i oba virusa B.

GRIPA

www.sjever.hr/jutarnji.hr

21.11.2019.

Input your search keywords and press Enter.