Now Reading:
„Ti si meni po serdini srca”: Koncert i kolokvij u čast međimurskoj popevki
Full Article 3 minutes read

„Ti si meni po serdini srca”: Koncert i kolokvij u čast međimurskoj popevki

Već godinu dana međimurska je popevka na UNESCO-ovom reprezentativnom popisu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. U povodu te godišnjice u Međimurju su odlučili održati koncert međimurskih popevki pod nazivom “Ti si meni po serdini srca” koji će se održati u Centru za kulturu Čakovec idućeg utorka.

Osim koncerta, dva dana kasnije, održat će se stručno-znanstveni kolokvij u prostorima Središnjice Matice hrvatske u Zagrebu.

A sve to predstavljeno je u četvrtak na konferenciji za novinare na kojoj je međimurski župan Matija Posavec ponovio da je najveće bogatstvo Međimurja identitet. Kazao je da identitet čine povijest Međimurja, njeni ljudi te kultura i tradicija gdje je međimurska popevka jednostavno nezaobilazna. Iznio je informaciju da se preko 20.000 Međimurki i Međimuraca na neki način bavi kulturom i tradicijom.

Govoreći o činjenici da je popevka na listi UNESCO-a. kazao je da to ne smije biti cilj već sredstvo da se oko nje radi i dalje uspješna priča. Kazao je kako su oba događaja, i u Čakovcu i u Zagrebu, organizirana radi daljnje promocije i popularizacije popevke.

-Pozivam u ime Međimurske županije sve naše sugrađanke i sugrađane da 26. studenog u 18.00 sati dođu na koncert – završio je župan koji je ujedno iskoristio priliku da na konferenciji čestita etnologinji Lidiji Bajuk rođendan koji je ove subote.

Bajuk je naglasila da je njena uloga trojaka jer je zaposlenica Instituta za folkloristiku, pročelnica je Odjela za arheologiju i etnologiju u Matici te je predsjednica Udruge Matapur, koja je također jedna od organizatora.. Kazala je kako je smisao manifestacije da se o međimurskoj popevki brine i da se ona dostojno predstavlja i domaćem stanovništvu ali i gostima. Za dio koji će se održati u Zagrebu najavila je da će se o međimurskoj popevki govoriti i u glazbenom smislu, povijesnom, muzeološkom.

-Kako ne bi bilo samo predavanja, između svakog govornika održat će se glazbeno-umjetnički broj tradicijskih međimurskih popevki različito žanrovski obrađenih – najavila je Bajuk i dodala da će pogram u Zagrebu trajati četiri sata. Drži da će i zagrebačka javnost, a ne samo međimurska, to dobro prihvatiti.

Predsjednik Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Međimurske županije Dejan Buvač kazao je da je upravo Bajuk bila idejni pokretač, a sam dogovor brzo je postignut. U Čakovcu će se predstaviti popevka u svom izvornom obliku dok će dio programa u Zagrebu govoriti o fenomenu međimurske popevke. Kazao je da je sam program u finišu i nada se da će dvorana u Čakovcu biti puna do posljednjeg mjesta. Ulaz na koncert bit će slobodan.

S.Kalajdžija/Sjever.hr

21.11.2019.

Input your search keywords and press Enter.