Now Reading:
Ovako se čuva kajkavska kulturna baština! Održana 27. Kajkavijada
Full Article 3 minutes read

Ovako se čuva kajkavska kulturna baština! Održana 27. Kajkavijada

Djeca su se predstavila raznovrsnim programima koje su uz pomoć svojih voditelja uvježbali tijekom godine. I ovoga puta mogli smo uživati u izvrsnim recitacijama, recitalima, dramskim i scenskim igrama, pjesmama, plesu, folklornim koreografijama, prikazima dječjih igara i raznim drugim ostvarenjima na kajkavštini

U Varaždinskim Toplicama proteklog je vikenda održana tradicionalna manifestacija „Kajkavijada“. Već 27. izdanje ovog popularnog događanja okuplja djecu od najranije dobi do navršenih 18 godina, a sve s ciljem očuvanja kajkavskog govora i kulturne baštine. Dvodnevno događanje rezervirano je za nastupe mališana vrtićke dobi, učenike nižih i viših razreda osnovnih škola te srednjoškolce.
– Djeca se predstavljaju raznovrsnim programima koje su uz pomoć svojih voditelja uvježbali tijekom godine. I ovoga puta mogli smo uživati u izvrsnim recitacijama, recitalima, dramskim i scenskim igrama, pjesmama, plesu, folklornim koreografijama, prikazima dječjih igara i raznim drugim ostvarenjima na kajkavštini – rekla je Smirna Turkalj, predsjednica Društva Naša djeca Varaždinske Toplice.

„Kajkavijada“ okuplja izvođače iz županija kajkavskog govornog područja pa su osim djece i mladih iz Varaždinske županije, na okupljanje u Varaždinske Toplice stigli izvođači iz Međimurske, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke, Zagrebačke, Karlovačke i Primorsko-goranske županije. I dok je prijašnjih godina glavnom pozornicom prošlo i više od tisuću izvođača, ove se godine iz opravdanih razloga okupilo njih 300-tinjak.

-Naime, naše uobičajeno mjesto okupljanja, dvorana Hotela Minerva se obnavlja, pa smo program preselili u prostor kino dvorane „Ljubelj“, u kojoj smo bili ograničeni kapacitetom. Stoga smo zamolili sve sudionike da dođe s manjim brojem djece da bismo osigurali dovoljno komfora za izvođače i posjetitelje. No, manji broj sudionika ne znači i slabiju kvalitetu programa. Štoviše, i ove smo godine oduševljeni kvalitetom i raznovrsnošću izvedbi djece i mladih na kajkavštini – poručila je Turkalj.

„Topličanci su oduvijek bili dobri i topli domaćini”

Dugovječnost održavanja „Kajkavijade“ dokaz je njezine kvalitete, originalnosti i odlične prihvaćenosti od strane brojnih sudionika.

-Biti prisutan na kulturnoj i tradicijskoj sceni punih 27 godina, činjenica je na koju možemo biti itekako ponosni. Veseli kada u publici vidim voditelje grupa koji su i sami kao djeca nastupali u Varaždinskim Toplicama. Ponosna sam da naš grad svake godine odradi odličnu organizaciju, što ne treba čuditi s obzirom da su Topličanci oduvijek bili dobri i topli domaćini. Sve to ne bi bilo moguće da se u organizaciju ne uključi veliki broj volontera, koji na pripremi „Kajkavijade“ rade gotovo cijelu godinu – zaključila je Smirna Turkalj.

Ove godine kao posebni gosti manifestacije stigli su članovi Udruge invalida rada Grada Zagreba, koji su iz publike pratili cijeli program. Nije izostala niti izvedba djela književnice i novinarke Božice Brkan, koja za članove Društva Naša djeca „Vladimir Nazor“ iz Križa svake godine pripremi originalni materijal.

www.sjever.hr

20.11.2019.

Input your search keywords and press Enter.