Now Reading:
Štete zdravlju, ali ih se žene ne odriču!
Full Article 3 minutes read

Štete zdravlju, ali ih se žene ne odriču!

cipele

Iako nakon samo nekoliko sati u visokim potpeticama žene osjećaju bolove, rijetko koja će ih se odreći, a neke idu i korak dalje pa se podvrgavaju estetskim operacijama samo kako bi mogle nositi visoke pete od 15 centimetara. Osim bolova u nogama i stopalima, cipele na visoku petu utječu na cjelokupno zdravlje, kako piše “Women’s Health”.

Oštećuju stopala
Stopala djeluju kao “jastuci” koji štite kostur od udaraca, no u potpeticama ne mogu obavljati svoju prirodnu funkciju. Što je peta veća, to je i veći pritisak na kosti. Tako peta od 10 centimetara povećava taj pritisak za gotovo 30 posto.
Potpetice narušavaju prirodni prijelaz kostiju i živaca od pete do prstiju što može uzrokovati ozbiljna oštećenja živaca i uraslih noktiju.

Gležnjevi i listovi: Utječu na proširene vene
Nošenje cipela na visoku petu mijenja prirodni položaj gležnjeva i “tjera” ih prema naprijed što može prekinuti cirkulaciju u donjim dijelovima i uzrokovati proširene vene. Slično djelovanje imaju i na Ahilove tetive. Visoke potpetice uzrokuju skraćivanje lisnog mišića koji se prilagođava nepravilnom kutu cipela. To može uzrokovati skraćivanje i zbijanje mišića što vodi do kronične boli i nelagode čak i kod nošenja ravnih cipela.

Koljena se više troše
Koljeno je najveći zglob u tijelu i djeluje poput amortizera ublažavajući udarce od hodanja. Prirodno se podmazuje i to štiti hrskavicu, no visoke pete stvaraju pritisak na njegovu unutrašnju stranu i pojačavaju trošenje. Koljeno se zato ne podmazuje dovoljno, što može uzrokovati osteoartritis. Tu bolest prati bol kod hodanja, škripanje zglobova i ograničeno kretanje.

Na kukovima i kralješnici pritisak je veći
Visoke pete izbacuju kukove i kralješnicu iz uspravnog položaja prema naprijed, što pojačava pritisak na koljena te na mišiće i tetive zdjelice, kao i donji dio leđa. Što se mišići više naprežu, to je rizik od ozljeda veći. Upravo zbog toga stručnjaci preporučuju ženama, koje visoke pete nositi svaki dan, kad napraviti pauzu, odnosno da svaki drugi dan nose ravne cipele kako bi smanjile pritisak na kostur.

www.sjever.hr/ljepotaizdravlje.hr 10.11.2019.

Input your search keywords and press Enter.