Edukativni koncert za djecu „Priča o sloniću Babaru“

Čakovec

Glazbeni razvitak djeteta vrlo je važan za razvoj njegove cjelokupne osobnosti (intelekt, razvijanje emocija, senzibilitet, pamćenje itd.), a dogodovštine slonića Babara iz popularne slikovnice uvest će naše najmanje u glazbeni svijet na zanimljiv i edukativni način.

U petak, 15. studenoga 2019. s početkom u 11.30 sati Dvorana Zrinski zgrade Scheier pretvara se u magični, kreativni i glazbeni svijet za naše najmanje uz edukativni koncert za djecu „Priča o sloniću Babaru“ u izvedbi Danijele Petrić i Zdenka Niessnera iz udruge Mala opera.

Ovaj društveno-kulturni i umjetnički program u sklopu projekta Nove prakse-sudioničko upravljanje zgradom Scheier namijenjen je djeci predškolske dobi i nižih razreda osnovnih škola s ciljem da ih upozna sa specifičnom vrstom glazbenog izraza, a to je glazbena priča. Sastoji se od dva djela: koncerta s izvedbom glazbene priče Francisa Poulenca Priča o sloniću Babaru uz projekcije ilustracija originalne slikovnice Jeana de Brunhoffa te predavanja i razgovora s djecom o dojmovima i doživljajima slušanja glazbene priče.

Dogodovštine slonića Babara autora Jeana de Brunhoffa jedno je od najpopularnijih djela literature za djecu u Francuskoj, a njegova popularnost nadišla je granice njegove domovine te od simpatičnog i velikodušnog slonića Babara stvorila prvu međunarodnu „zvijezdu“ za djecu. Sama slikovnica je zbog svoje izuzetne literarne, likovne i pedagoške vrijednosti preporučena od strane francuskog Ministarstva obrazovanja.
Priča o sloniću Babaru francuskog skladatelja Francisa Poulenca, svoju je hrvatsku praizvedbu imala 2008. godine i od tada je Udruga Mala opera, kao jedini izvođač, neprekinuto izvodi. Program je osmišljen s ciljem sjedinjavanja raznih vidova umjetnosti (sinergija glazbe, slike i riječi) u skladu s odgojno-obrazovnim metodama namijenjenim uzrastu djece vrtićke dobi i osnovnih škola. Potiče obiteljske i univerzalne vrijednosti (nježnost, toplina, suosjećanje, velikodušnost, društvena osjetljivost, upornost i spremnost za usvajanjem novih znanja).

Autori ovog programa su vrsni umjetnici i glazbenici Danijela Petrić na klaviru i pripovjedač Zdenko Niessner. Osnivači su udruge Mala opera koja okuplja glazbenike i glazbene pedagoge u svrhu razvitka glazbene umjetnosti, pri čemu težište pridaju glazbenoj produkciji za djecu. Jedan od glavnih ciljeva udruge je upoznavanje djece s glazbenom umjetnošću tako da prvi susret najmlađe publike s klasičnom glazbom bude zabavan, blizak i interaktivan.

Ulaz na program je besplatan.

Za one nešto starije, roditelje, pedagoge, učitelje, umjetnike i sve ostale zainteresirane u petak, 15. studenoga 2019., odmah nakon edukativnog koncerta, u 12.30 sati u Izložbenom prostoru zgrade Scheier održat će se Javni razgovor o odgoju i obrazovanju kroz umjetnost.

O važnosti umjetnosti za djecu, radu s djecom i dječjim umjetničkim i edukativnim programima govorit će Danijela Petrić i Zdenko Niessner, autori Priče o sloniću Babaru, Matija Bobek, autor izložbe i radionica Kao prvo – Zagonetno drvo te Nikolina Mekovec, voditeljica Studija suvremenog plesa Teuta i organizatorica Galerije plesa.

sjever.hr

10.11.2019.

Input your search keywords and press Enter.