Now Reading:
NEĆE VAM SE SVIDJETI: Evo kako česta upotreba mobitela utječe na vaše zdravlje
Full Article 2 minutes read

NEĆE VAM SE SVIDJETI: Evo kako česta upotreba mobitela utječe na vaše zdravlje

mobitel

Društvene mreže, internet i poslovni pozivi samo su neki od razloga zašto mnogi ne ispuštaju mobitel iz ruku. S njim se bude, ali i odlaze spavati. No, vaš mobitel može biti razlog brojnih negativnih zdravstvenih učinaka.

  1. Bakterije
    Istraživanje objavljeno još 2017. godine otkrilo je da se na površini mobilnih telefona često nalazi visoka razina bakterijske kontaminacije. Štoviše, časopis Time tada je sugerirao kako bi mobiteli mogli biti čak deset puta prljaviji od WC školjke. Kako sve te bakterije s vremenom ne bi oslabile vaš imunološki sistem, redovno čistite mobitel, prenosi Index.hr.
  2. Loša kvaliteta sna i problemi s vidom
    Dokazano je da izlaganje plavom svjetlu prije spavanja može narušiti kvalitetu sna, odnosno ono smanjuje prirodnu proizvodnju melatonina, hormona zaslužnog za regulaciju sna. Osim toga, rožnica ne može filtrirati plavu svjetlost pa ona s vremenom može narušiti kvalitetu vida, kao i izazvati glavobolju.
  3. Problemi s kralježnicom
    Većinu vremena koje provedete koristeći mobitel gledate prema dolje, a to može ostaviti negativne posljedice na vaš vrat. Takav položaj uzrokuje da mišići, ligamenti i tetive na vratu pojačano rade kako bi vaša glava ostala u tom položaju, što s vremenom može oslabjeti mišiće te dovesti do bolova u kralježnici, ali i oštećenja, piše Index.hr.

Također, početkom prošle godine Ministarstvo zdravstva objavilo je edukativne materijale u kojima upozorava građane da zračenje mobitela može imati utjecaja na zdravlje ljudi. Tom prilikom savjetovali su izbjegavati dugotrajnu prislonjenost mobitela uz tijelo ili uho, baš kao i spavanje u blizini mobitela.

foto: ilustracija

sjever.hr/index.hr

29.10.2019.

Input your search keywords and press Enter.