Now Reading:
Velika martinjska špelancija ugostila četrdesetak biškupa iz cijele Hrvatske
Full Article 2 minutes read

Velika martinjska špelancija ugostila četrdesetak biškupa iz cijele Hrvatske

kckzz martinje

Povorku s četrdesetak vinskih biškupa iz 10 županija na Trgu Sv. Jurja u petak, 25. listopada u Đurđevcu dočekao je župan Darko Koren, zamjenik župana Darko Sobota, gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči i pomoćnica direktora Turističke zajednice Koprivničko – križevačke županije Kristina Sočev u sklopu  14. po redu Velike martinjske špelancije.

Tradicionalna manifestacija posvećena martinjskim običajima i obnašanju tradicije po Križevačkim štatutima i Koprivničkim regulama u podravsko-prigorskom kraju imaju dugu povijest, a Vinodi je ove godine prisustvovalo 46 martinjska meštra uz kandidate za meštre i pripravnike. Na ovogodišnjoj Vinodi biskupi su izabrali Tomislava Lovrekovića iz Pitomače za novog Velikog meštra martinjskog ceremonijala, kojemu su predali pečat i biskupsku kapu.

Zatim je uslijedilo predstavljanje meštri, uz dodjelu diploma, a u bogatom programu Velike martinjske špelancije, održana je i martinjska meša, vinifikacija novih martinjskih meštri te su kršteni moštevi i podijeljeni krsni listovi.

Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije i Turistička zajednica Grada Đurđevca pripremili su bogat program u kojem su posjetitelji mogli uživati i u dobroj kapljici koju su na degustaciju ponudili domaći proizvođači i članovi udruga vinara s područja Županije, kao i u brojnim delicijama domaćih OPG-ova.

Spomenimo i kako je Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije za ovu manifestaciju 2015. godine osvojila priznanje „Simply the best“ s brončanim znakom za „kvalitetu i sadržajnost temeljene na tradicijskim vrijednostima lokalne zajednice“.

www.sjever.hr/kckzz.hr 28.10.2019.

Input your search keywords and press Enter.