Now Reading:
Znate li koliko puta godišnje smijete dati krv?
Full Article 2 minutes read

Znate li koliko puta godišnje smijete dati krv?

darivanje krvi

Danas, 25. listopada, obilježava se Dan dobrovoljnih davatelja krvi u Republici Hrvatskoj jer je na taj dan 1953. godine u Željezari Sisak provedena prva akcija dobrovoljnog darivanja krvi u organizaciji Hrvatskog crvenog križa.

Krv mogu darivati svi od 18 do 65 godina, a koji imaju iznad 55 kilograma. Muškarci smiju dati krv do četiri puta godišnje, dok žene do tri puta godišnje.

Sam je postupak darivanja krvi jednostavan i traje maksimalno 10-ak minuta. Započinje ubodom u jagodicu prsta kako bi se provjerila razina željeza u krvi te kratkim razgovorom s liječnikom radi provjere zdravstvenog stanja. Nakon mjerenja tlaka i provjere rada srca kreće sam postupak uzimanja krvi, stoji na stranicama Zavoda za transfuzijsku medicinu.

Davatelju nakon darivanja krvi slijedi kratki odmor uz osvježenje i lagani obrok. Sveukupno, darivanje krvi može vam oduzeti oko 30 minuta vremena.

Zdrav organizam vrlo brzo u potpunosti nadoknađuje količinu i sve sastavne dijelove darovane krvi: već unutar 24 sata organizam nadoknadi tekući dio krvi – plazmu i njene sastojke, broj trombocita i leukocita. Eritrociti se nadoknade unutar 4 do 6 tjedana.
Prosječna je dob darivatelja krvi u Hrvatskoj 32 godine. Pretežno je riječ o muškarcima, osobama u braku koje imaju jedno ili više djece i pripadaju srednjem socijalno-ekonomskom sloju.Vrlo često te osobe imaju izražen socijalni osjećaj i aktivne su u različitim kulturnim i športskim društvima, piše na stranicama Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu.
Na stranicama Zavoda može se svakodnevno provjeriti stanje zaliha krvi, a na današnji dan situacija je sljedeća: nedostaje zaliha krvne grupe AB negativne, a manje su zalihe i A negativne te B negativne.

foto: Zavod za transfuzijsku medicinu

sjever.hr

25.10.2019.

Input your search keywords and press Enter.