Now Reading:
U OBV obilježen Dan dobrovoljnih darivatelja krvi: “Moramo jedni drugima pomagati”
Full Article 2 minutes read

U OBV obilježen Dan dobrovoljnih darivatelja krvi: “Moramo jedni drugima pomagati”

Odjel za transfuzijsku medicinu Opće bolnice Varaždin posjetili su danas, povodom Dana dobrovoljnih darivatelja krvi, zamjenik župana Robert Vugrin i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i civilno društvo Lovorka Horvat, koja je pritom i darovala krv.

-Meni je ovo deveti put da darujem krv i podržavam ovu akciju. Pozivam sve građane Varaždinske županije da se isto tako pridruže darivanju. Mislim da je to prije svega humano, moramo jedni drugima pomagati – rekla je Horvat.
Gordana Jaklin, voditeljica Odjela za transfuzijsku medicinu u Općoj bolnici Varaždin kazala je kako je darivanje krvi u Varaždinskoj županiji na visokom nivou.

Gotovo svakodnevno imamo ovdje veliki broj darivatelji krvi, otprilike 35 darivatelja na 1000 stanovnika što znači da smo pri samom vrhu Hrvatske po broju darivanja. Ja ovom prilikom doista zahvaljujem svim našim darivateljima krvi jer zahvaljujući njima Opća bolnica Varaždin uvijek ima dovoljno zaliha. Ako se slučajno dogodi nestašica u nekoj krvnoj grupi, darivatelji se vrlo rado odazovu na naše pozive i velika im hvala jer bez njih se brojni ljudi i mnogi naši pacijenti ne bi mogli liječiti – naglasila je Jaklin.

Dan dobrovoljnih darivatelja krvi u Republici Hrvatskoj obilježava se svake godine 25. listopada. Na taj je dan 1953. u Željezari Sisak provedena prva akcija dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa utemeljena na osnovnim načelima dobrovoljnog davanja krvi – daruj krv dobrovoljno, besplatno, solidarno i anonimno.

N.Kalajdžija/Sjever.hr

25.10.2019.

Input your search keywords and press Enter.