Now Reading:
ŠTRAJKAŠI NE ODUSTAJU Sutra štrajk u školama u gradu Zagrebu
Full Article 2 minutes read

ŠTRAJKAŠI NE ODUSTAJU Sutra štrajk u školama u gradu Zagrebu

Cirkularni štrajk učitelja i nastavnika osnovnih i srednjih škola nastavljen je danas u trima županijama: Osječko-baranjskoj, Istarskoj i Šibensko-kninskoj, a za srijedu je najavljen štrajk u gradu Zagrebu.

Sindikati i dalje ne odustaju od povećanja plaće za šest posto, dok Vlada istovremeno nudi četiri, piše HRT.
Danas je Branimir Mihalinec je ispred Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama najavio:

-Štrajk je u srijedu samo u gradu Zagrebu. To je naš glavni grad s najvećim obuhvatom što se štrajka tiče.

Odaziv po županijama koje su u štrajku, u utorak do 11 sati je sljedeći: 82,29 posto u Osječko-baranjskoj županiji, 95,85 posto u Šibensko-kninskoj te 81,41 posto u Istarskoj županiji.

Ministar Marić: Vodit ćemo računa o sustavu u cjelini

Ministar financija Zdravko Marić ponovio je da je Vlada već učinila mnogo za povećanje plaća u državnim i javnim službama, i to povećanjem njihovih osnovica, kao i poreznim rasterećenjem. Na tome će se raditi i ubuduće, ali vodeći računa o sustavu u cjelini, a ne o svakom sektoru zasebno.

-Naša je odgovornost gledati sustav u cjelini i ja sam siguran da ćemo u končanici predložiti nešto što će biti na tragu svega onoga što činimo. Sve u skladu s mogućnostima te odgovornim odnosom prema javnom novcu. Što se tiče detalja, ne bih ulazio u njih, a s obzirom na kontekst daljnjih razgovora – izjavio je ministar, a prenosi HRT.

Na konferenciji za medije, sindikati su se osvrnuli i na ministra financija.

-Mogli smo čuti od ministra financija Zdravka Marića da imamo suficit u proračunu, neovisno o Uljaniku, a da se isto tako očekuje takav trend i do kraja godine. Što to nama znači? Da novca u proračunu ima i da Vlada treba ispuniti naše zahtjeve i to ne samo nas, već i drugih. Zabrinjavajuće je ako ministar Marić kaže da novca nema. To znači da ih je već negdje obećao, a da u Hrvatskoj o tome nitko ništa ne zna. Neka kaže kome su obećali pa da objasni zašto nama ne može ispuniti “megalomanske zahtjeve – dodao je Mihalinec te najavio da će u srijedu u 9.20 održati tiskovinu konferenciju na trgu Sv. Marka, kao i da u ponedjeljak kreće novi ciklus štrajka.

Foto: Srednja.hr i screenshot

www.sjever.hr/HRT

15.10.2019.

Input your search keywords and press Enter.